Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall behöver byggas ut
För att skapa utrymme för låg- och medelaktivt rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken planerar SKB att bygga ut befintligt SFR.
Flera av de svenska kärnkraftsreaktorerna är nu avstängda och ska monteras ner och rivas. Det rivningsavfall som innehåller radioaktivitet ska slutförvaras i SFR. Det rör sig om reaktorkomponenter, metallskrot, betong och andra byggnadsmaterial som fått radioaktiva ämnen på sig under drifttiden.
Men för att rymma detta behöver SFR byggas ut. I dag rymmer anläggningen cirka 63 000 kubikmeter kortlivat låg- och medelaktivt driftavfall och är fyllt till 60 procent. Det behövs ytterligare utrymme för 117 000 kubikmeter.
Sex nya bergssalar
Planen är att förvaret efter utbyggnaden ska få sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter och bli ungefär tre gånger så stort som i dag. Den utbyggda delen placeras, precis som befintligt SFR, i urberget under havet utanför Forsmark. Utbyggnaden är tänkt att förläggas på 120–140 meters djup, i nivå med den lägsta delen av nuvarande SFR.
Tillståndsprövning pågår
För att möjliggöra utbyggnaden lämnade SKB i slutet av 2014 in ansökningar enligt kärntekniklagen och miljöbalken till Strålsäkerhetsmyndigheten respektive Mark- och miljödomstolen. Det handlar om runt 6000 sidor bestående av bland annat en miljökonsekvensbeskrivning och en analys av säkerheten både under drift och efter förslutning. I januari 2019 gav Strålsäkerhetsmyndigheten klartecken för utbyggnaden. Under knappt två veckor i september/oktober 2019 prövades ansökan av Mark- och miljödomstolen i en huvudförhandling. I november tillstyrkte även Mark- och miljödomstolen ansökan om utbyggnad. Nästa steg är nu att regeringen tar ställning i frågan utifrån domstolens och expertmyndighetens yttranden. Innan regeringen fattar beslut i ärendet måste även Östhammars kommun tillfrågas, eftersom den har vetorätt i frågan.
Så fort tillstånd beviljats kan bygget, som uppskattas pågå i sex år, påbörjas.