Myndigheterna granskar – regeringen beslutar
SKB:s ansökningar om tillstånd för att få bygga ett kärnbränsleförvar i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn har prövats av Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen och ligger nu hos regeringen för beslut.
Prövningen har tagit flera år och slutgiltigt beslut tas av regeringen efter att kommunerna har sagt ja eller nej. Det är Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och Mark- och miljödomstolen (MMD) som har prövat SKB:s ansökningar. SSM:s prövning sker enligt kärntekniklagen och MMD:s utifrån miljöbalken.
SKB:s ansökningar lämnades in till myndigheterna i mars 2011. Kort tid därefter inleddes själva granskningen. Förutom av myndigheternas egna experter granskades underlaget även av ett stort antal remissinstanser. Berörda kommuner och länsstyrelser, universitet och högskolor, miljöorganisationer med flera har fått säga vad de tycker.
Oberoende experter
Staten begärde dessutom att en oberoende internationell granskning skulle ske av den långsiktiga säkerheten efter förslutning för Kärnbränsleförvaret. Den utfördes av en expertgrupp utsedd av OECD:s kärnenergibyrå NEA (Nuclear Energy Agency). Gruppen lämnade sin slutrapport i juni 2012 och där fick den här delen av ansökan gott betyg.
Besked från två myndigheter
Huvudförhandling om SKB:s ansökan hölls i MMD under hösten 2017 och i januari 2018 lämnade domstolen sitt yttrande till regeringen. Domstolen var positiv på flera viktiga punkter, bland annat säger den ja till de frågor som rör platsen Forsmark, berget, bufferten, miljökonsekvensbeskrivningen och anläggningarna i Oskarshamn, men den efterlyser mer underlag om kopparkapslarna. Även SSM lämnade besked i januari och myndighetens yttrande var ett tydligt ja till SKB:s system för slutförvaring av använt kärnbränsle.
Fortsatt handläggning
I april 2019 lämnade SKB det kompletterande underlaget som MMD efterlyste till regeringen. De berörda kommunerna, Östhammar och Oskarshamn, har vetorätt i frågan. Östhammars kommun när det gäller Kärnbränsleförvaret och Oskarshamns kommun om inkapslingsanläggningen. Nu har båda kommunerna sagt ja och ärendet ligger på regeringens bord för beslut.
Ställer villkor
Efter att regeringen tagit sitt beslut går frågan tillbaka till SSM och MMD som ställer villkor för anläggningarna. Då är det också upp till kommunerna att besluta om bygglov enligt plan- och bygglagen. SKB hoppas på att bygget av Kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen kan komma i gång i början av 2020-talet och ta runt tio år att genomföra.
Här hittar du länkar direkt till de granskande myndigheterna:
Flera kontrollstationer
Att tillstånd beviljats innebär inte att processen är avslutad. När det gäller bygget av kärntekniska anläggningar finns ett stort antal kontrollstationer utefter vägen. Bland annat krävs ytterligare tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten för att inleda byggfasen, för provdrift, för rutinmässig drift och till sist: för att avveckla och försluta anläggningarna. I varje skede kompletteras den preliminära säkerhetsredovisningen som fanns med i SKB:s ansökningar och blir allt mer detaljerad.