Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Med ordföranden Ursula Heinen-Esser i spetsen besökte den tyska slutförvarskommissionen nyligen SKB:s anläggning SFR i Forsmark. Foto: Staffan Claesson, UNT

Världen blickar mot SKB

SKB:s verksamhet fortsätter att röna stort internationellt intresse. – I Tyskland är slutförvaret en vit fläck. Vi står på noll och undersöker nu förutsättningslöst alla möjligheter, säger Ursula Heinen-Esser.

Hon är ordförande i den tyska slutförvarskommissionen och var med sina kolleger nyligen på studiebesök i Sverige och Finland. Öppenheten och den folkliga acceptansen i Sverige imponerade.

De nordiska länderna ligger som bekant långt framme när det gäller att ansvarsfullt ta hand om kärnavfall.

SKB:s finska motsvarighet, Posiva, har också meddelat att man bildat ett konsultbolag med inriktning på den internationella marknaden.

– På papperet kan det se ut som en konkurrent, men vi ser det snarare som en bra samarbetspartner internationellt sett. Det finns en stor marknad där vi tillsammans kan göra stor nytta, säger SKB Internationals vd Magnus Holmqvist.

Tyskt intresse av svensk modell

Att genom dotterbolaget exportera kunskap är en framgångsfaktor.

– Att Tyskland visar intresse för de svenska erfarenheterna kring slutförvar är givetvis mycket intressant och hedrande. Vår kunskap och metod har redan exporterats till andra länder i Europa och Asien, säger SKB:s vd Christopher Eckerberg.

Tyskland är ett land som tittar på den svenska modellen. År 2022 ska de sista tyska kärnkraftverken tas ur drift, enligt en bred överenskommelse i den tyska riskdagen Bundestag.

– Men det kommer att ta flera decennier innan vi har en lösning, det är knappast möjligt i vår generation, säger professor Bruno Thomauske som också ingår i den tyska slutförvarskommissionen.

Många internationella besök

Det svenska systemet kan komma att stå som modell för den tyska hanteringen av använt kärnbränsle.

Den tyska slutförvarskommissionen är bara en av många internationella grupper som besökt SKB:s anläggningar i Forsmark och Oskarshamn.

Besöksverksamheten är en viktig del i Svensk Kärnbränslehanterings arbete att föra ut kunskap till beslutsfattare och allmänhet.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 11 november 2015