Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Tusentals prover analyseras när lerexperiment tas upp

För att ta reda på i detalj hur bentonitlera tar upp vatten i berget genomför SKB projektet Brie. I slutet av 2012 sattes två bentonitcylindrar, vardera tre meter långa och 30 centimeter i diameter, ner i berget i Äspölaboratoriet. Nu tas paketen upp och tusentals lerprover analyseras för att ge en detaljerad bild av hur vattnet från berget tagits upp i bentoniten.

Hallå där, Mattias Åkesson på Clay Technology AB, som projektleder brytningen av Brie-experimentet. Det är full aktivitet kring projektet, vad är det som pågår?

– Vi håller på och tar upp de två bentonitpaketen som sattes ner för ett år sedan. Vi har hittills fått upp det första paketet, och fortsätter med det andra i början av 2014.

Hur går det till?

– Först borrar vi en söm i berget runt varje bentonitpaket och därefter kärnborrar vi två stora hål som vi trär ner en vajer i. Med hjälp av vajern kan vi såga av berget under paketen och därefter lyfta upp bentoniten med den omkringliggande bergtäckningen ur hålet.

Ni har hittills tagit upp ett paket, hur har arbetet gått?

– Det har gått bra och vi är nöjda så här långt. Det är svårt att få upp ett helt paket när berget är så sprickigt som det är här, så det första paketet fick vi lyfta upp i flera delar. Därefter gjordes en grovdelning av bentonitpaketet så att varje enskilt bentonitblock paketerades i lufttäta påsar. Det vi gör nu är att findela blocken i mindre bitar. Från varje block sågar vi ut 90 provbitar där vattenkvot och densitet bestäms.

Varför görs dessa mätningar och hur kommer resultaten att användas?

– Innan vi satte ner bentoniten karterades bergväggen i hålen noga och därefter har ett antal modelleringsgrupper inom det internationella Task Force-samarbetet räknat på hur bentoniten skulle ta upp vatten. Det vi gör nu är att mäta hur mycket vatten bentoniten tagit upp från berget och därefter kan resultaten jämföras med modelleringsresultaten.

Varför görs detta, vilken är den viktigaste kunskapen som ni hoppas få ut av det här experimentet?

– I slutförvaret kommer bentoniten runt kopparkapslarna att ta upp vatten från berget. Genom det här experimentet hoppas vi få en ökad förståelse för den hydrauliska interaktionen mellan berg och bentonit, vilket i sin tur skulle innebära att vi med större säkerhet kan beräkna hur lång tid det tar för bentonitbufferten i förvaret att vattenmättas. En förhoppning är att experimentet ska ge stöd för de modeller som tagits fram.

Hur mycket jobb återstår med det första bentonitpaketet?

– Tack vare instrument i bentoniten har vi under experimentets gång kunnat följa hur vatten tagits upp i bentonitleran. Dessa mätinstrument har vi tagit hand om och ska även testa så att vi vet att de visat rätt värden. Sedan ska vi också skicka en del bergblock till Chalmers tekniska högskola för att där mäta bergets vattenförande egenskaper och även försöka utvärdera en profil över bergets relativa fuktighet.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 7 januari 2014