Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

I Sydafrika finns ett förvar för låg- och medelaktivt avfall i Vaalputs. Foto: Lisa Almkvist.

Sydafrika förvarar kärnavfall i öknen

I Sydafrika sker långa transporter landvägen av radioaktivt avfall. Förvaret för låg- och medelaktivt avfall i Vaalputs ligger cirka 600 kilometer norr om Kapstaden. För en tid sedan besökte Lisa Almkvist, SKB, anläggningen.

Sydafrika har ett kärnkraftverk i drift i Koeberg inte långt från Kapstaden. Utöver kärnavfallet finns det även militärt avfall samt avfall från forskning och uranbrytning som måste hanteras.

– Det förvar som ligger i Vaalputs tar hand om låg- och medelaktivt avfall, framför allt kortlivat sådant i diken ute i ökenmarken. På den här platsen är det mer avdunstning än årlig nederbörd. Grundvattnet ligger 50 meter ner och är flera tusen år gammalt, berättar Lisa Almkvist.

Enkel lösning

Det handlar om en mer avancerad form av markförvar, en enkel lösning som ska vara säker och robust. En förutsättning är dock att förvaret bevakas och att mätningar görs kontinuerligt i området.

– Det här är lågt strålande avfall som går att hantera manuellt och efter 300 år ska området vara fritt att använda sig av igen, säger Lisa Almkvist.

Planer finns även för framtiden. 2025 hoppas motsvarigheten till SKB i Sydafrika, Necsa (South African Nuclear Energy Corporation), kunna anlägga ett centralt mellanlager för använt kärnbränsle. 2065 är tanken att ett geologiskt slutförvar för använt kärnbränsle ska ha tagits i drift någonstans i Sydafrika.

– De verkar jobba ganska aktivt med att få acceptans hos allmänheten för sin verksamhet. De pratade om att ha lokala tv-sändningar och i Vaalputs tar de emot besökare precis som vi gör, säger Lisa Almkvist.

Bra utbyte

Anledningen till hennes besök i Sydafrika var en konferens inom det internationella IAEA-nätverket Disponet. Gruppen, med deltagare från ett 30-tal länder, träffas en gång per år för att diskutera olika frågor med koppling till låg- och medelaktivt avfall. I år hölls mötet i Kapstaden och temat var hantering av stora komponenter och karakterisering av historiskt avfall.

– Det är ett jättebra forum. Alla pratar med varandra och är väldigt öppna, både om problem och om lösningar. Även om vi i Sverige är väldigt långt framme har vi saker vi kan lära oss. Sydafrikanerna berättade bland annat om hur de bestämmer vad de ska göra med stora komponenter från avvecklingar av kärntekniska anläggningar, ett problem vi också kommer att ställas inför vid utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark.

Fotnot: Karakterisering innebär att ta reda på vad avfall innehåller för att kunna hantera det på rätt sätt, ett problem som är särskilt vanligt när det gäller historiskt avfall med bristande dokumentation.

Mer information

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 12 april 2014