Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

Johan Nordberg Juuso var entusiastisk efter att ha hört SKB:s presentation om det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark. Foto: Kajsa Prim.

Stort intresse för SKB på arbetsmarknadsdag

Det var stundvis trängsel i montern när SKB i veckan deltog i en arbetsmarknadsdag på Uppsala universitet. Värd för eventet var studenterna på civilingenjörsprogrammen för teknisk fysik och kemiteknik.

– Jättecoolt! tyckte Johan Nordberg Juuso efter att ha hört SKB:s Erik Setzmans föreläsning om det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark.

Johan läser fjärde året på kemiteknik och har redan börjat fundera på sin framtida karriär.

– Slutförvarsprojektet berör så många stora och spännande frågor. Perspektivet 100 000 år och längre är unikt. Det är hisnande och fascinerande, tyckte han och hörde sig för hos SKB:s kommunikatör Hanna Karlsson om möjligheten att få sommarjobba i Forsmark.

– Jodå, vi har sommarjobb. Vi söker bland annat sommarguider. Skicka in en ansökan men sitt sen inte bara och vänta på att vi ska höra av oss. Följ upp med ett telefonsamtal, och ha gärna med en bild på dig själv i ditt cv, manade hon.

Bredden fascinerar

Efter föreläsningen fick Erik Setzman, som till vardags arbetar som miljösamordnare, många kniviga frågor från studenterna. De handlade om allt från informationsbevarande och maxtemperaturer för kopparkapseln till om det går att utvinna mer energi ur det använda kärnbränslet och använda det som bränsle i fjärde generationens reaktorer.

– Det är roligt att komma ut så här och träffa studenterna. Det som ofta fascinerar dem i vårt projekt är bredden, att det berör så många olika kunskapsområden, inte bara teknik och naturvetenskap, kommenterade han.

Under de närmaste åren kommer SKB:s behov av kvalificerad arbetskraft inom olika områden att öka. Trots att alla tillstånd ännu inte är på plats, är omställningen inför byggstart redan i gång.

– Det är därför vår närvaro på event som det här är så viktig. Vi måste redan nu börja marknadsföra oss som en möjlig framtida arbetsgivare, sa Hanna Karlsson och fick medhåll av Erik Setzman.

Den 7 mars kommer SKB att vara med på ännu en arbetsmarknadsdag. Den här gången är det en jobb- och utbildningsmässa på Bruksgymnasiet i Gimo i Östhammars kommun. Bakom det arrangemanget står Arbetsförmedlingen i samarbete med Östhammars kommun och Företag i samverkan.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 4 mars 2019