Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Staten tar ansvar för slutförvaren efter förslutning

Den 10 juni fattade riksdagen beslut om en lag som tydliggör att ansvaret för slutförvaren övergår till staten när SKB fullgjort sitt uppdrag. För Östhammars kommun har det varit viktigt att få klarhet i den här frågan innan kommunen fattar sina vetobeslut om Slutförvaret för använt kärnbränsle och ett utbyggt SFR. Lagen träder i kraft i höst.

Sedan tidigare har Sverige skrivit under internationella konventioner och direktiv som innebär att staten ska ta det framtida ansvaret för slutförvaren, men det har inte varit reglerat i svensk lagstiftning. Det här ändras nu, och från den 1 november 2020 tydliggörs statens utökade ansvar efter förslutning i kärntekniklagen och miljöbalken.

Johan Dasht, vd SKB.

– Det är bra att ansvarsförhållandena nu är tydliga i lag, det gynnar alla inblandade. Östhammars kommun kan nu känna trygghet i att staten tar ansvar efter att SKB har fullgjort sitt uppdrag, säger SKB:s vd Johan Dasht.

Under 2018 tillsatte regeringen en utredning som sakligt och juridiskt utredde frågan. Utredningen var på remiss under 2019 och därefter har synpunkter beaktats av Miljödepartementet. Under våren lade regeringen fram sin proposition som riksdagen sedan beslutade om i juni.

Riksdagsbeslutet innebär ändringar i miljöbalken, i lagen om kärnteknisk verksamhet och i lagen om finansiering av kärntekniska restprodukter. I lagarna beskrivs vilka krav som SKB ska uppfylla innan slutförvaren övergår i statens ansvar. Innan förslutning gäller precis som nu att det är SKB och SKB:s ägare som har ansvaret.

— SKB ska uppfylla alla ställda säkerhets- och miljökrav, på både kort och lång sikt. De nya ändringarna säkerställer ansvaret när vi har genomfört vårt uppdrag, det vill säga någon gång på 2080-talet, avslutar Johan Dasht.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 11 juni 2020