Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Starkt stöd för regeringsbeslut om en sammanhållen ansökan för slutförvarssystemet

Miljödepartementet skickade i slutet av juni ut en remiss om att låta dela upp SKB:s ansökan om slutförvarssystemet, så att frågan om utökad kapacitet i mellanlagret Clab hanteras separat. Ett drygt tjugotal remissvar har inkommit och en klar majoritet motsätter sig en uppdelning. De förordar en sammanhållen ansökan och att regeringen skyndsamt bör fatta beslut om denna.

SKB:s uppfattning om att regeringen skyndsamt bör fatta beslut om tillåtlighet för hela slutförvarsansökan delas av en rad tunga remissinstanser. Förutom SKB:s ägare Vattenfall, Uniper, Fortum med flera så avvisar även Energimyndigheten, Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och Regioner, Stockholms Handelskammare, Energiföretagen med flera en uppdelning av ansökan och förordar ett skyndsamt regeringsbeslut om helheten. Många av remissinstanserna ser också stora risker med att dela upp ansökan.

Länsstyrelserna i Uppsala och Kalmar län skriver bland annat att ”en prövning av mellanlagringen som ett enskilt ärende i detta läge skulle innebära betydande problem och risker utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv”.

Svenskt Näringsliv skriver bland annat att ”det inte föreligger något behov av utbrytning, beslut borde skyndsamt fattas i hela slutförvarsfrågan” och ”förslaget riskerar försörjningstryggheten av el i Sverige”.

Energimyndigheten skriver i sitt remissvar att ”Myndigheten betonar vikten av att ett samlat beslut i möjligaste mån kan tas inom en snar framtid”.

Strålsäkerhetsmyndigheten menar att ”en utgångspunkt i miljöbalken är att det ska ske en samlad prövning av en verksamhets totala miljöpåverkan. Vidare ser SSM att om besluten rörande Kärnbränsleförvaret, Clink och Clab inte hålls samman kan det leda till utmaningar vad gäller samhällelig acceptans och förankring”.

Oskarshamns och Östhammars kommuner, som har en viktig roll för SKB:s ansökan om att bygga nya anläggningar och utöka lagringen i Clab, är mycket tydliga i att man motsätter sig en uppdelning av ansökan och vill ha ett skyndsamt beslut om helheten. Sveriges kommuner och regioner skriver till stöd för kommunernas uppfattning att ”kommunernas synpunkter [bör] väga tungt vid regeringens ställningstagande i fråga om i den fortsatta hanteringen av ärendet”.

Endast fyra remissinstanser uttrycker stöd för tanken på att låta dela upp ärendet.

Bakgrunden till remissomgången är att Miljödepartementet vill dela upp SKB:s ansökan och bryta ut prövningen av utökad lagring i mellanlagret. SKB motsätter sig detta och menar att regeringen bör fatta beslut om hela ansökan som omfattar slutförvaret för använt bränsle, inkapslingsanläggning för använt bränsle och utökad lagring i Clab.

SKB:s ansökan är inlämnad med utgångspunkt att beslut ska tas om helheten. Om ansökan delas – och Mark- och Miljödomstolen endast ska ta ställning till utökad lagring i Clab – finns betydande risker att det underlag som lämnas till domstolen inte är tillräckligt för att ta ställning till. En likartad situation som Cementa och kalkbrytningen på Gotland står inför. Om ansökan delas riskerar alltså regeringen att på egen hand skapa en situation där SKB inte får tillstånd till utökad lagring i Clab. Konsekvensen blir då att kärnkraften börjar stängas ned med start 2024 eftersom det inte går att lagra in mer bränsle i Clab.

Vattenfall har tidigare meddelat att man gör bedömningen att regeringen behöver fatta tillåtlighetsbeslut för hela SKB:s ansökan senast den 31 augusti i år för att undvika störningar i elproduktionen vid kärnkraftverken.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 17 augusti 2021