Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Snart pensionsdags för Sigyn

SKB:s transportfartyg m/s Sigyn har genomfört sin sista transport med radioaktiv last. I helgen avseglade hon från Oskarshamn. Nu ligger hon i hamnen på Donsö på Västkusten i väntan på det nya transportfartyget m/s Sigrid.

Man skulle kunna säga att det är en lång och trogen tjänst som nu går mot sitt slut. Ända sedan 1980-talet har m/s Sigyn stått för transporterna av radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken till SKB:s anläggningar. Fartyget, som byggdes i Frankrike 1982, har under åren som gått avverkat en sammanlagd sträcka som motsvarar omkring 30 varv runt jorden.

– Sigyn är en riktig trotjänare och hon har fungerat väldigt bra under de här 30 åren i drift. Hon har varit hjärtat i vårt transportsystem och har blivit något av en symbol för företaget, inte minst tack vare turnéerna längs våra kuster och till Almedalen med utställningar för allmänheten, säger SKB:s driftchef Bo Sundman.

Mycket välbehållen

Sigyn är specialbyggt för transporterna av radioaktivt avfall och är trots sin ålder mycket välbehållen. Men behovet av transporter kommer att vara stort även i många år framöver. Det var anledningen till att SKB under 2010 beslutade sig för att låta bygga ett nytt fartyg. Under sommaren kommer m/s Sigrid att anlända till sin nya hemmahamn Oskarshamn från varvet i Galati i Rumänien där hon byggs. Till hösten kommer hon att sättas in i reguljär trafik och ersätter då Sigyn fullt ut.

Sigyn genomförde sina sista transporter med radioaktiv last nu under våren. I lördags avseglade hon för sista gången från Oskarshamn. Hon finns nu i hamnen på Donsö i väntan på att det nya fartyget anländer. Något använt kärnbränsle eller annat radioaktivt avfall finns naturligtvis inte längre kvar ombord.

– Sigyn kommer att ligga driftklar vid kaj på Donsö tills vårt nya fartyg är levererat och vi ser att hon fungerar på ett tillfredsställande sätt hösten 2013. Därefter är planen att försöka sälja Sigyn, berättar SKB:s transportchef Ulrika Broman.

Anledningen till att Sigyn ligger på Donsö är att drift och bemanning sedan två år tillbaka sköts av Furetank Rederi AB (med sin bas på Donsö i Göteborgs södra skärgård).

Fakta

Fakta Sigyn

Sigyn är ett kombinerat roll on/roll off- och lift on/lift off-fartyg byggt för oinskränkt oceantrafik och har förstärkt skrov för gång i is. Hon har dubbel bordläggning och dubbelbotten och är uppdelad i ett flertal vattentäta sektioner.

Längd: 90 meter
Bredd: 18 meter
Djupgående: 4 meter
Bruttotonnage: 4 166 ton
Dödvikt: 2 044 ton
Servicefart: 11,8 knop
Huvudmaskiner: 2 x 1 170 kilowatt
Lastrummets volym: 4 050 kubikmeter

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 30 april 2013