Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB:s replik i Dagens Nyheter: ”Slutförvarsfrågan är välgrundad”

Kärnavfallsrådet poängterar i sin artikel på DN debatt (7/3) att regeringens tillståndsbeslut för det svenska slutförvaret för använt kärnbränsle måste vara välgrundat och inte får stressas fram. Vi håller med.

För det svårt att se hur beslutet skulle kunna anses framskyndat efter närmare 40 år av forskning och teknikutveckling och en tillståndsprövning som pågått i tio år.

Metoden är bedömd och godkänd av experter som saknar egenintresse i sakfrågorna. Någonstans måste man dra linjen och bestämma att det finns tillräckligt med underlag för att kunna fatta beslut för det som måste avgöras här och nu. Där står vi i dag. Precis som det framgår i Kärnavfallsrådets artikel så fortsätter sedan en stegvis prövning och uppföljning av expertmyndigheten, under många år framöver.

Jessica Palmqvist, chef för  forskning och utveckling på SKB. Foto: Gabriel Liljevall.

Mark- och miljödomstolen gav efter sin prövning klartecken för stora delar av SKB:s slutförvarsansökan, men efterlyste samtidigt kompletteringar om egenskaper hos den kopparkapsel som ska användas i slutförvaret. Domstolen skrev uttryckligen att verksamheten är tillåtlig om SKB redovisar underlag som visar att slutförvarsanläggningen på lång sikt uppfyller miljöbalkens krav trots de osäkerheter som kvarstår. Våren 2019 lämnade SKB in kompletteringarna till Miljödepartementet, som då tagit över ärendet. Det nya underlaget fokuserade på ett antal specifika frågeställningar om kopparkapselns beständighet och bedömdes av experterna på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, som konstaterade att kompletteringarna stärker myndighetens tidigare ställningstagande om SKB:s slutförvarsansökan. SSM hade då redan tillstyrkt ansökan både enligt kärntekniklagen och som remissinstans i miljöbalksprövningen. I prövningen har också de båda berörda kommunerna Östhammar och Oskarshamn sagt ja till planerna. Och samtidigt är man i Finland redan i gång och bygger ett slutförvar, baserat på den metod som SKB har utvecklat och som vi vill använda här.

De frågor om kapseln som tas upp i Kärnavfallsrådets artikel är i grunden inte nya utan finns redan hanterade i underlaget till SKB:s säkerhetsanalyser och är bedömda av SSM. Vi håller med Kärnavfallsrådet om betydelsen av att forskning, teknikutveckling och optimering måste fortsätta även efter ett regeringsbeslut, och våra ambitioner beskriver vi ibland annat i det forskningsprogram som regeringen godkänner vart tredje år, senast i december förra året.

Stegvis prövning

Möjligheten att ta tillvara teknikutveckling ryms i kärntekniklagens stegvisa prövning, där SSM granskar och prövar varje nytt steg för slutförvaret. Och det här är viktigt: Prövningen av SKB:s verksamhet tar inte slut vid ett regeringsbeslut utan fortgår till dess att slutförvaret slutligen ska förslutas, om cirka 70 år. Arbete som rör vår framtida kompetensförsörjning eller informationsbevarande kommer att fortsätta. Tekniska landvinningar kommer att göras och ny kunskap kan inhämtas under arbetets gång som kommer att vara viktig för att optimera slutförvarsmetoden. Vilken roll de av regeringen utsedda ledamöterna i Kärnavfallsrådet har i processen efter ett regeringsbeslut är inte vår sak att avgöra men vi välkomnar som alltid ett brett deltagande i forskningsfrågor.

Hearing

På torsdag hålls en hearing om slutförvaret efter initiativ i riksdagens närings- och försvarsutskott. Förhoppningsvis leder det fram till att regeringen anger en tidsplan för sitt beslut, för det är hög tid att ta nästa steg i det svenska slutförvarsprogrammet.

Jessica Palmqvist, forsknings- och utvecklingschef, Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 10 mars 2021