Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Här i Beishanområdets kuperade ökenlandskap planerar Kinas motsvarighet till SKB att bygga ett underjordiskt laboratorium. Foto: SKB.

SKB International på uppdrag i Kina

Mitt ute i Gobiöknen vill Kina bygga ett underjordiskt berglaboratorium. Nu har kineserna vänt sig till SKB International för ett expertutlåtande om deras platsval. I förra veckan var en delegation från SKB på besök i området.

Beishan heter platsen där kineserna planerar att bygga sitt berglaboratorium. Det är ett ödsligt och bergigt ökenlanskap i nordvästra delen av landet, norr om den tibetanska platån. Närmaste tätort är Yumen City, drygt åtta mil därifrån. Att ta sig från Beijing till Yumen är en heldagsresa, först med flyg i fyra timmar och därefter flera timmars bilfärd.

Två män vid en sten ute i öken. Foto: SKB

Rolf Christiansson och Peter Wikberg i Gobiöknen.

– Enda sättet att ta sig ut till undersökningsplatsen är med jeep på knaggliga vägar. Det är ett stort i det närmaste obebott bergområde utan vatten och med stora temperaturväxlingar mellan sommar och vinter, berättar Rolf Christiansson, SKB:s expert som i förra veckan var där tillsammans med SKB:s forskningschef Peter Wikberg.

Laboratoriet som kineserna vill bygga kan närmast liknas vid Äspölaboratoriet, det underjordiska berglaboratorium utanför Oskarshamn där SKB bedrivit en stor del av sin forskning kring slutförvaringen av använt kärnbränsle.

– Även kineserna bygger i forskningssyfte. De har gjort platsundersökningar i området i 15 år och ville nu att vi skulle utvärdera deras arbete och granska platsförhållandena och kvaliteten på de data de samlat in, förklarar Rolf.

Slutförvar för högaktivt avfall

Om allt går som planerat vill kineserna börja bygga berglaboratoriet 2020. Och 2050 hoppas man också kunna börja bygga ett slutförvar för högaktivt avfall. Planer finns även på att bygga en pilotanläggning för upparbetning i närheten.

– Beishan-området är en stark kandidat även till slutförvaret, men det är en process som liksom i Sverige måste förankras politiskt och med dem som bor i närheten. Även om det inte är så många, så har de säkert synpunkter på ett eventuellt slutförvar i sin omedelbara närhet, menar Rolf.

Transport via snabbjärnväg

I dagsläget har Kina 20 kärnkraftreaktorer i drift och håller på att bygga ytterligare 28. Kärnkraften svarar bara för knappt två procent av landets elproduktion. Det använda kärnbränslet förvaras i dag i anläggningar ovan jord i väntan på ett slutförvar.

Men hur planerar man då att transportera det använda kärnbränslet till Beishan och Gobiöknen? Jo, med järnväg, säger Rolf Christiansson.

– Infrastrukturen är väl utbyggd i Kina. Det finns snabbjärnväg som går hela vägen från östkusten till de nordvästra delarna av landet. Det är Kinas korridor mot länderna väster ut. Med snabbtåg tar det ”bara” 18 timmar med tåg från Beijing.

FAKTA

Helägt dotterbolag

SKB International AB är ett dotterbolag till SKB och deltar som en aktiv part i det internationella kärnsäkerhetsarbetet.
SKB International arbetar på en kommersiell bas och kan erbjuda sina internationella kunder all den kunskap och erfarenhet som SKB byggt upp inom sitt program.
SKB Internationals tjänster spänner över hela kärn-avfallsområdet – från låg- och medelaktivt avfall till högaktiva restprodukter och använt kärnbränsle.

Länk till SKB Internationals egen webbplats.

MER INFORMATION

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 25 september 2014