Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Transportfartyget m/s Sigrid vid kajen i Visby under Almedalen 2014 med en ny utställning ombord. Foto: Martin Svärd.

Välkommen ombord på Sigrid i Forsmark

Veckan efter midsommar kommer SKB:s transportfartyg m/s Sigrid för första gången med en utställning till Forsmark i Östhammars kommun. Utställningen kommer att visas för allmänheten 23-25 juni.

Det gamla transportfartyget m/s Sigyn var i många år något av en symbol för SKB och hanteringen av radioaktivt avfall. I början av 2014 ersattes hon av det nya transportfartyget m/s Sigrid som byggts på ett varv i Galati i Rumänien.

Sigrid har sedan dess gjort ett antal resor till Forsmarks hamn. Hon har transporterat driftavfall från de svenska kärnkraftverken till Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Men också kommit för att hämta upp använt kärnbränsle från Forsmark för vidare transport till mellanlagret Clab i Oskarshamn.

Stort intresse

Förra året deltog m/s Sigrid även för första gången vid Almedalsveckan på Gotland med en nybyggd utställning i lastrummet ombord. 23-25 juni kommer hon nu med samma utställning till Forsmarks hamn.

– Vi är väldigt glada över att vi nu kommer att kunna visa den här utställningen även i Östhammars kommun. Den här kommunen är viktig för oss. Vi har verksamhet här redan i dag men vi planerar också stora projekt här i framtiden, säger Ann-Kristin From på kommunikationsavdelningen i Forsmark/Östhammar.

Hon var på plats i Almedalen och såg den nya utställningen förra året.

– Där får man verkligen veta allt om SKB:s verksamhet – vår historia, nutid, och framtid. Alla fakta om det vi håller på med. Det finns bland annat mycket information om vår omfattande forskning, inte minst den spännande forskning som SKB utfört på Grönland. Våra kommunikatörer och experter kommer att guida runt i utställningen och det blir många tillfällen att ställa frågor.

FAKTA

Om Sigrid

Längd: 99,5 meter (tio meter längre än Sigyn)
Bredd: 18,6 meter
Huvudsaklig last: Radioaktivt avfall och använt kärnbränsle
Lastkapacitet: 12 transportbehållare eller 40 containrar
Marschfart: 8–12 knop
Maskinstyrka: Fyra huvudmaskiner á 825 kilowatt vardera
Byggd: Av holländska Damen Shipyards Group på deras varv i Galati i Rumänien åren 2011-2013.

Fakta

Om Forsmarksbesöket

Turerna utgår från Forsmarks bruk och det krävs en föranmälan senast 22 juni för att få följa med. Sammanlagt finns det sju turer för intresserad allmänhet under de tre dagarna. Se annons för tider och mer information. Antalet besökare är begränsat så anmäl dig i god tid.

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 3 juni 2015