Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Remitterat material inget hinder för tillståndsbeslut om slutförvaret

Det senaste i tillståndsprövningen för Kärnbränsleförvaret är att regeringen har skickat ut en remiss till Strålsäkerhetsmyndigheten och Kärnavfallsrådet. SKB anser att materialet som remitterats inte påverkar säkerhetsbedömningen av slutförvaret och inte är något som ändrar förutsättningarna för regeringen att ge tillstånd.

Den 26 augusti fattade regeringen beslut om att tillåta ökad inlagring av använt kärnbränsle i mellanlagret i Oskarshamn och bröt i samband med det ut delen om mellanlagring ur SKB:s ansökan om ett sammanhängande slutförvarsystem. Resterande delar, som rör själva Kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen, fattades inget beslut om.

När regeringen kommunicerade sitt beslut framgick att man ville skicka en remiss till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och Kärnavfallsrådet för att låta dem bedöma två vetenskapliga arbeten om dels kopparkorrosion och dels kapselinsatsen av gjutjärn. En månad senare har regeringen nu skickat iväg remissen. Remissinstanserna ombeds yttra sig över en vetenskaplig artikel publicerad i Corrosion Science 184, 2021, och ett arbete vid universitetet Aalto i Finland om deformationsåldring av gjutjärn.

Jessica Palmqvist, chef för SKB:s avdelning för forskning och utveckling.

– Vi ställer oss frågande till den här hanteringen. Vi har gång på gång frågat om regeringen saknar något underlag för att fatta beslut om slutförvaret och fått nej som svar. Nu remitteras en artikel man haft i diariet i ett halvår samt en masteruppsats. Det är anmärkningsvärt, säger Jessica Palmqvist, chef för SKB:s avdelning för forskning och utveckling.

Artikeln i Corrosion Science publicerades tidigt i våras och skickades redan då in till miljödepartementet som en handling i tillståndsärendet. Regeringen hade kunnat efterfråga synpunkter om den långt tidigare, innan man fattade sitt beslut i augusti.

SKB anser att de arbeten som remitterats inte påverkar säkerhetsbedömningen av slutförvaret. Säkerhetsaspekterna som berörs är hanterade i tillståndsprövningen och kommer att hanteras och bedömas också i den stegvisa prövningen som SSM genomför efter ett regeringsbeslut.

– Materialet som ingår i remissen förändrar inte förutsättningarna för regeringen att ge tillstånd till slutförvaret, säger Jessica Palmqvist.

SKB har gjort en mer detaljerad analys av innehållet i de två remitterade artiklarna, se faktaruta.

Vidare frågar regeringen i remissen även om det finns information från SKB:s långtidsförsök LOT som remissinstanserna anser bör redovisas och utvecklas och som har betydelse för bedömningen avseende kapselns hållbarhet.

LOT är ett försök som i första hand utformats för att studera bentonitlerans egenskaper men som också innehåller kopparkomponenter.

– Vi har publicerat våra resultat om LOT helt öppet och SSM har genomfört en särskild sak- och kvalitetsgranskning. Efter granskningen konstaterade myndigheten att SKB har utfört försöken med hög kvalitet och att resultaten är tillförlitliga. Det regeringen nu frågar efter är redan redovisat och bedömt, säger Jessica Palmqvist.


Under hösten 2019 togs två testpaket från långtidstestet LOT upp. Den här filmen visar en del av de moment som ingick i det arbetet.

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 4 oktober 2021