Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Sigrid, SKB:s nya transportfartyg, kommer att delta i en övning våren 2015. Foto: Lasse Modin

Övning med Sigrid i vår

I vår kommer skyddet av SKB:s transportfartyg Sigrid att testas under en övning i den svenska skärgården. Bakom Pilot 2015, som övningen kallas, finns IAEA. 

Det är IAEA, det internationella atomenergiorganet, som tagit initiativ till den övning som nu ska hållas. Övningen är en del i ett arbete som SKB:s biträdande säkerhetsskyddschef Jan Stangebye utför åt organisationen sedan ett och ett halvt år tillbaka. Han ingår i en grupp som tar fram en handledning i att planera och genomföra övningar av skyddet för transporter med kärnavfall. I handboken kommer det att ingå exempel på lämpliga övningar som kan hållas för att se till att beredskapen fungerar som det är tänkt.

Pilot 2015 kommer först att genomföras som en seminarieövning (skrivbordsövning) i Stockholm i februari. Representanter från 35 olika länder har inbjudits att delta. Scenariot kommer sedan att genomföras som en fältövning med transportfartyget senare under våren.

En man i halvfigur framför ett kyrktorn.

Jan Stangebye, biträdande säkerhetsskyddschef, på SKB i Östhammar. Foto: Lasse Modin.

Polisen rycker ut

Exakt hur händelseförloppet kommer att se ut vill man inte avslöja men syftet är att få så många myndigheter som möjligt att samverka. Polismyndigheten kommer bland annat att agera tillsammans med Kustbevakningen som kommer att ha både båtar och flyg på plats.

– Det ingår i vårt säkerhetstänkande att vara väl förberedda på allt som skulle kunna tänkas hända under en transport. Att vi övar är ett sätt att förbättra vår beredskap ytterligare, säger Jan Stangebye som tillägger att det här är en av de större övningarna som svenska myndigheter samverkar runt nästa år.

– Det kommer att bli en stor apparat. Förutom de internationella observatörerna räknar vi även med ett 40-tal nationella observatörer. Sammanlagt kan det bli ett 70-tal personer som befinner sig på plats med tolkar och allt. IAEA:s presstjänst kommer också att följa övningen.

Flera myndigheter

Från SKB:s sida deltar både säkerhets- och driftavdelningen. Bland de deltagande myndigheterna finns Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), Kustbevakningen, Polismyndigheten, Försvarsmakten och Länsstyrelsen.

MER INFORMATION

Läs vad Strålsäkerhetsmyndigheten och IAEA skrev om övningen.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 15 december 2014