Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

Tomas Persson, silverexpert på Stockholms Auktionsverk var imponerad av den världsunika silverutställningen på SKB. Foto: SKB.

Östhammarskontoret – en riktig mötesplats

Kan ett kontor bli en allmän mötesplats? Ja, faktiskt till viss del för SKB i Östhammar.

– Än en gång har SKB öppnat sina lokaler för Östhammarsborna och den lokala historien. Viktigt med tanke på vad företaget står inför i framtiden, sa kommunalrådet Jacob Spangenberg när han i september invigde utställningen ”Silver – guld värt för Östhammar”.

I de allmänna ytorna har SKB en stående utställning kring kärnavfallsfrågor. Allmänheten kan komma in och få svar på de flesta frågor. Men där upplåts också plats för lokala föreningar. Varje månad är det en ny utställning.

Frösåkers Hembygdsförenings ordförande Karl-Fredrik Ingemarsson delar ut en prissked till Ragnhild Sjögren efter invigningen.

– Vi är oerhört tacksamma över att få vara här. Och gensvaret från lokalinvånarna är ju också stort, säger Karl-Fredrik Ingemarsson, ordförande i Frösåkers Hembygdsförening.

Världsunik utställning

Han fick se en strid ström av besökare under septembers silverutställning. I den här delen av landet pratar man inte ofta med stora bokstäver. Men här tog man i – världsunik var ordet!

– Sant! Det här trodde jag aldrig och jag har aldrig sett en sådan här diger samling tidigare, säger Stockholms Auktionsverks silverexpert Tomas Persson imponerat.

Aldrig tidigare har de här silverföremålen visats för allmänheten. Det var ett stycke hantverkshistoria. Lilla Östhammar hade från slutet av 1600-talet in på 1800-talet hela 17 silversmeder. I en ort med 650 invånare! 15 silvermästare fanns representerade i utställningen. Dessutom exponerades Östhammars äldsta silverföremål upp, en nattvardskalk från 1691.

Givande samarbete

– Efter omfattande arbete fick vi låna den från Danderyds kyrka där den förvaras. Vi hade också rigorösa säkerhetsarrangemang här på plats, säger Karl-Fredrik som gladdes åt att intresset nådde utanför kommungränsen med många silverkännare på besök.

Runt 1000 besökare är en hög siffra i Östhammar. Men satsningen visade att det är populärt att besöka SKB, särskilt när det handlar om att knyta ihop historien och framtiden.

– Många uppskattade när de fick ta med sig sina egna silverföremål och få dem bedömda av våra silverexperter under Östhammars Marknadsdag. Många som annars inte kommer in på SKB passade också på att titta på framtiden i form av planerna på hur Sverige ska ta hand om använt kärnbränsle, menar Karl-Fredrik när han sammanfattar.

En kulturell gärning

Inte bara Hembygdsföreningen har ett givande samarbete med SKB. Under oktober blir det fotokonst av Östhammars Fotoklubb och i november textilkonst från Östhammars Konstnärsförening.

– Många lokala konstnärer har fått en chans att komma fram i de här lokalerna, det är en win-win-situation för kulturlivet och för kommunikationen kring SKB:s arbete, säger konstnärsföreningens starka profil Gerd Vading.

Agnes Jansson.

Silvertävling också

I kommunen finns inte så många utställningslokaler men här har samarbetet skapat levande kontorsväggar hos SKB.

– Jättefint och roligt, säger Agnes Jansson som var den Östhammarsbo som gillade septemberutställningen allra bäst. Hon vann nämligen en silversked från mästaren Johan Ferdinand Grönqvist från 1800-talet. Hon gissade rätt på hur många skedar det fanns i en av montrarna.

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 20 september 2018