Ny väderstation på plats i Forsmark
En ny väderstation har placerats ut i Forsmark. Den ska i framtiden ersätta den gamla, som i drygt tio år samlat in värdefulla väderdata i området.
Vädret har stor betydelse för planeringen av ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Väderdata i långa serier är viktiga när man ska analysera säkerheten i det framtida Kärnbränsleförvaret och för att beräkna hur förvaret kommer att påverka den omgivande miljön.
Därför har SKB ända sedan 2002, när platsundersökningarna inleddes, haft en väderstation utplacerad i området. Den mäter nederbörd, lufttemperatur, vindhastighet, vindriktning, lufttryck, relativ luftfuktighet och globalinstrålning. Mätvärdena samlas in och analyseras i samarbete med SMHI.
– Vädret påverkar vattenbalansen i området, förklarar Susanna Andrén, SKB:s moniteringsledare i Forsmark. Mätvärdena ger oss en bild av vattnets kretslopp, hur det strömmar på ytan, i jorden och berget. Och det är kunskap som vi behöver för våra analyser.
Masten ska rivas
I framtiden ska den gamla vädermasten rivas eftersom den står på den plats där Kärnbränsleförvaret är tänkt att byggas – i Söderviken. Under en tid har SKB letat efter en alternativ plats för stationen.
– Vi fick leta länge innan vi hittade ett lämpligt område, berättar Bert-Ove Vidmark, SKB:s moniteringstekniker, och förklarar att den nya masten måste stå ungefär lika långt från havet som den gamla och att skogen runtomkring måste ha ungefär samma höjd.
– Förhållandena måste vara likvärdiga för att mätvärdena ska stämma överens och kunna ingå i samma serie, säger han.
Den nya stationen har nu monterats någon kilometer söder om den gamla, i anslutning till borrplats 1. Under en tid ska de två stationerna köras parallellt för att kontrollera att insamlade data någorlunda överensstämmer med varandra.
Mätningarna finns på webben
De väderdata som SKB samlar in finns sedan länge tillgängliga på vår webb. Allmänheten kan alltså gå in och se vilket väder som råder i Forsmark. Uppgifterna uppdateras var fjärde timme. Dock ska påpekas att vindmätningen inte sker på lika hög höjd som SMHI vanligen mäter vindhastighet på. SKB mäter vindhastighet för att kunna beräkna avdunstning och mätaren sitter på tio meters höjd. Det betyder att vindstyrkan kan uppfattas som jämförelsevis svag.