Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB:s vd Christopher Eckerberg är nöjd med opinionssiffrorna. Foto: SKB.

Ny undersökning visar på ökat förtroende för SKB

Det lokala förtroendet för Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, ökar bland befolkningen i såväl Östhammars som Oskarshamns kommun. Det visar den årliga opinionsundersökning som Novus Opinion genomfört på SKB:s uppdrag.

I Oskarshamns kommun har 85 procent av de tillfrågade ganska stort eller mycket stort förtroende för SKB. Det är en ökning med tre procentenheter jämfört med förra årets undersökning. Motsvarande siffra för Östhammars kommun är 75 procent, en ökning med två procentenheter.

– Det är glädjande att förtroendet för oss och vår verksamhet är fortsatt starkt, men det är också något som förpliktigar. Därför är det viktigt för oss att vi fortsätter värna förtroendet långsiktigt. Det gör vi bäst genom att driva våra anläggningar på ett säkert sätt samtidigt som vi är öppna och transparenta med både befintlig verksamhet och våra framtidsplaner, säger SKB:s vd Christopher Eckerberg i en kommentar.

I båda kommunerna tror närmare nio av tio av de tillfrågade kommuninvånarna att SKB:s framtida verksamhet kommer att ha en positiv inverkan på den egna kommunen. Drygt tre av fyra av de tillfrågade i båda kommunerna svarar också att de vill att frågan om slutförvaring av det använda kärnbränslet ska lösas av oss som lever i dag och inte lämnas till kommande generationer.

Fakta

Om undersökningen

Årets undersökning har genomförts av Novus Opinion under perioden 18 mars–7 april 2014 och omfattar 800 genomförda intervjuer med boende i Oskarshamns respektive Östhammars kommun.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 12 maj 2014