Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Djupa borrhål inget fullgott alternativ

Är konceptet djupa borrhål ett fullgott alternativ till SKB:s metod för slutförvaring? Svaret på frågan är nej, enligt den uppdatering av kunskapsläget som SKB nyligen skickade in till Strålsäkerhetsmyndigheten.

I den svenska debatten kring slutförsvarsfrågan förs konceptet djupa borrhål ibland fram som ett alternativ till den metod, KBS-3, som SKB baserar sin slutförvarsansökan på. Som en del av den pågående tillståndsprövningen har SKB nyligen skickat in fyra nya rapporter kring djupa borrhål till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Slutsats: Konceptet håller inte måttet, trots de justeringar som gjorts på senare år.

Porträttbild på kvinna. Foto: Lasse Modin

Saida Laarouchi Engström, direktör SKB. Foto: Lasse Modin

Så här säger Saida Laârouchi Engström direktör på SKB, med ansvar för tillståndsprövningen:

— Det vi har skickat in till myndigheten är en ordentlig genomgång av kunskapsläget kring detta koncept, där vi tar med det senaste som både vi och andra aktörer tagit fram. Man har till exempel tittat på en tänkt mindre diameter på kapslarna och därmed också borrhålen, vilket skulle underlätta själva borrningen.

Och vilken är slutsatsen? Fungerar metoden på ett tillfredsställande sätt?

— Nej, trots att det framkommit nya rön och modifieringar av konceptet gjorts räcker det inte till. Det är för stora säkerhetsmässiga brister och osäkerheter, helt enkelt. Ta till exempel om det fastnar kapslar i hålet, på väg ner till deponeringsdjup. Det är oerhört små felmarginaler vi talar om. När vi med SKB:s metod kan kontrollera och verifiera varje steg under och efter deponeringen, är det tvärtom med djupa borrhål. Det råder också stora osäkerheter kring utvecklingen på detta djup efter förslutning. SKB skulle helt enkelt inte vilja ta ansvar för en metod som påvisar svagheter på så många säkerhetskriterier.

Hur intressant är konceptet djupa borrhål ur ett internationellt perspektiv?

— Det finns i dagsläget inte något land som förordar deponering i djupa borrhål som förstahandsalternativ för att ta hand om använt kärnbränsle. USA är kanske det land som vid sidan av Sverige har tittat på frågan med störst intresse. Där har nu deras motsvarighet till Kärnavfallsrådet rekommenderat den amerikanska regeringen att inte låta forskning kring detta koncept stå i vägen för mer angelägen forskning kring byggda geologiska förvar, där SKB:s metod KBS-3 är ett alternativ.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 28 oktober 2013