När marken skälver – en film om jordskalv
Jordskalv är inget problem i Sverige i dag. Berggrunden är mycket stabil och de jordskalv som förekommer är små. I samband med nästa istid blir jordskalven dock fler – och större. Hur troligt är det då att det inträffar ett stort jordskalv i Sverige? Och hur ser förutsättningarna ut i Forsmark, där SKB vill bygga Kärnbränsleförvaret?
I filmen ”När marken skälver” förklarar Raymond Munier, geolog och SKB:s expert på jordskalv, hur jordskalv uppkommer, hur vanliga de är och hur man ska bygga Kärnbränsleförvaret så att det blir säkert.
– Det viktigaste vi kan göra är att placera tunnlar och deponeringshål på tillräckligt stort avstånd från de stora sprickor som finns i berget. Det krävs nämligen sprickor av en viss storlek för att stora jordskalv av en viss magnitud ska kunna uppstå, säger Raymond Munier.
– Tack vare våra platsundersökningar har vi redan mycket kunskap om berget i Forsmark, men denna kommer självklart att byggas på och verifieras när vi kommer ner i berget. Principen är enkel: vi tar det säkra före det osäkra, avslutar Raymond Munier.