Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

2014 års mottagare av Äspö Miljöforskningsstiftelses miljöpris: Olof Engstedt och Bengt-Göran Birgersson. Foto: SKB.

Miljöpris delades ut

I septembersolen och med Tjustgöls vackra boningshus som bakgrund delade Äspö Miljöforskningsstiftelse ut det årliga miljöpriset.

Äspö Miljöforskningsstiftelse delar ut ett pris om totalt 100 000 kronor till en eller flera personer, företag eller organisationer i Kalmar län som bidragit till större miljöengagemang genom ökade kunskaper eller praktiskt inriktade miljöinsatser.

I år delades priset av eldsjälarna Olof Engstedt och Bengt-Göran Birgersson.

Olof Engstedt får priset med motiveringen: ”För att han genom sitt stora engagemang i arbetet med att öka produktionen av fiskyngel i Östersjöns kustvatten entusiastiskt uppmuntrar både fiske- och naturvårdsintresserade till insatser för en bättre kustvattenmiljö och för att han med sina stora kunskaper stimulerar till vattenvårdande åtgärder baserade på vetenskaplig grund.”

Andra året

Bengt-Göran Birgersson får priset med motiveringen: ”För att han genom sitt stora ideella engagemang inom Alsteråns vattenråd i hög grad bidragit till större miljökunskaper och en ökad förståelse för vattenmiljön inom Alsteråns avrinningsområde hos såväl näringsliv som allmänhet.”

Miljöpriset delades ut för andra året. Prisutdelare var Lars-Erik Johansson, ordförande i miljöpriskommittén.

Fakta

Äspö Miljöforskningsstiftelse

Äspö Miljöforskningsstiftelse stödjer utbildning och forskning på miljöområdet och anordnar i detta syfte symposier och konferenser med tema hämtade från miljö och närbesläktade områden som till exempel geologi och hydrogeologi. Stiftelsen arbetar i nära kontakt med SKB:s Äspölaboratorium och forskningsplattformen Nova FoU. Stiftare är Elajo Invest AB, Regionförbundet i Kalmar län, Oskarshamns kommun och SAFT AB.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 6 oktober 2014