Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

En av förvaringsbassängerna i Mellanlagret för använd kärnbränsle, Clab, i Oskarshamn. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Mellanlagret Clab riskerar bli fullt

Det svenska slutförvarssystemet är ett sammanhängande system av anläggningar. I väntan på att slutförvaret i Forsmark ska stå färdigt mellanlagras det använda kärnbränslet från Sveriges kärnkraftverk i SKB:s anläggning Clab strax utanför Oskarshamn. Utan ett tillståndsbeslut riskerar mellanlagret snart att bli fullt.

Clab, eller Centralt mellanlager för använt kärnbränsle, är en fundamental del av det svenska systemet för hantering av kärnavfall och har varit i drift sedan 1985.

I dag finns närmare 7 300 ton använt kärnbränsle i anläggningen. Det aktuella tillståndet gäller upp till 8 000 ton och enligt beräkningarna kommer den tillståndsmässiga maxkapaciteten vara nådd i slutet av 2023.

Eftersom det inte får bli fullt i mellanlagret innan Kärnbränsleförvaret i Forsmark är klart att tas i bruk har SKB ansökt om att utöka tillståndet för Clab till 11 000 ton. Det krävs ingen utbyggnad för att kunna lagra också 11 000 ton, nuvarande anläggning är tillräckligt stor.

Sammanhängande system

Frågan om utökat tillstånd för mellanlagret ingår som del i SKB:s övergripande ansökan om att bygga ett slutförvarssystem, med ett slutförvar i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Mellanlager och slutförvar är delar ett sammanhängande system och det är därför viktigt att de olika delarna hanteras och beslutas om gemensamt.

Slutförvarsansökan skickades in till myndigheterna 2011 och har sedan dess granskats enligt miljöbalken och kärntekniklagen och prövats i Mark- och miljödomstolen och av Strålsäkerhetsmyndigheten. Sedan de bägge berörda kommunerna sagt ja till SKB:s ansökan finns nu alla underlag på plats för ett regeringsbeslut.

För att hinna säkra mellanlagringskapaciteten efter årsskiftet 2023/2024 gör reaktorägarna och SKB bedömningen att ett regeringsbeslut behövs senast vid halvårsskiftet i år. Detta eftersom tillståndsprövningen fortsätter i Mark- och miljödomstolen och hos Strålsäkerhetsmyndigheten också efter ett regeringsbeslut, med villkorssättning och granskning av kommande säkerhetsredovisningar. Allt detta beräknas ta cirka två år.

Om mellanlagret blir fullt innebär det att kärnkraftverken inte blir av med bränslet och därmed inte kan producera el. Detta skulle få omfattande konsekvenser redan våren 2024, när de första reaktorerna inte kan återstartas efter bränslebyte och underhåll.

Inte en permanent lösning

Oskarshamns kommun har genom processen motsatt sig att frågan om mellanlagringen skulle hanteras separat, utan den ska ses som del av ett sammanhängande system med slutförvaret. För Oskarshamns kommun har det alltid varit viktigt att mellanlagret inte blir betraktat som en permanent lösning.

Endast en liten del använt kärnbränsle kan förvaras direkt vid kärnkraftverken. Det svenska systemet för hantering och slutförvaring bygger på att kärnkraftverken skickar det använda bränslet till mellanlagret så snart det är möjligt.

Clab är en säker anläggning för dagens behov, men det är ingen lösning på lång sikt. Eftersom kärnbränslet måste isoleras under mycket lång tid krävs ett förvar som är säkert även utan övervakning. Så småningom ska därför bränslet placeras i kopparkapslar och transporteras till det framtida Kärnbränsleförvaret i Forsmark.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 12 februari 2021