Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Majoritet av svenska folket vill att regeringen ska ge tillstånd för slutförvar

Två tredjedelar av svenska folket vill att regeringen ger tillstånd för ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Det visar en opinionsundersökning som Novus genomfört på uppdrag av SKB.

– Det här visar att en betydande andel av svenska folket vill ha en slutlig lösning för Sveriges använda kärnbränsle. De anser också att vår generation ska ta det här ansvaret nu och inte skjuta frågan på framtiden till kommande generationer, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius.

SKB ansökte år 2011 om att få bygga slutförvaret för använt kärnbränsle. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar regeringen att säga ja, liksom Östhammars kommun där Forsmark ligger. Mark- och miljödomstolen har bland annat godkänt platsen och miljökonsekvenserna. Genom åren har SKB lämnat in kompletterande information och tillståndsprocessen har präglats av transparens, öppenhet och delaktighet. Östhammars kommun beslutade den 13 oktober 2020 att tillåta SKB att bygga slutförvaret och därmed har regeringen alla yttranden som krävs för att fatta beslut i ärendet.

– SKB är efter 40 års forskning, utveckling och förberedelser redo att bygga den anläggning som skyddar människor och miljö från det använda kärnbränslet i 100 000 år. Vi ser fram emot att regeringen ger oss möjlighet att ta det ansvaret, säger Anna Porelius.

Fakta om undersökningen
Drygt 1000 personer deltog i Novusundersökningen som visar att 66 procent anser att regeringen bör tillåta byggnationen av ett slutförvar. Den näst största gruppen (23 procent) svarar ”vet ej”, medan endast 11 procent anser att regeringen inte bör tillåta byggnationen. Vidare visar resultatet att totalt 2 av 3 (66 procent) anser att vi som lever nu bör lösa den långsiktiga förvaringen.

Den senaste lokala opinionsundersökningen genomfördes i våras och visade att det finns ett starkt stöd bland invånarna i Östhammars kommun för SKB:s planerade slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Åtta av tio kommuninvånare (eller 82 procent) säger ja till ett kärnbränsleförvar i kommunen. Det är den högsta siffran som någonsin har uppmätts. SKB har låtit göra lokala opinionsmätningar i samma form sedan 2013.

Mer om den senaste lokala undersökningen.

Frågorna i undersökningen
Fråga 1:

Sverige har under drygt 50 års tid producerat el med hjälp av kärnkraft. Resterna från elproduktionen –det använda kärnbränslet –planeras att slutförvaras i Forsmark, i Östhammars kommun. Anser du att Sveriges regering bör tillåta eller inte tillåta byggnationen av ett slutförvar för använt kärnbränsle?

Jag anser att regeringen bör tillåta byggnationen av ett slutförvar (66%)
Jag anser att regeringen inte bör tillåta byggnationen av ett slutförvar (11%)
Vet ej (23%)

Fråga 2:

Du kommer nu att få läsa två olika åsikter om hur det använda kärnbränslet från kärnkraftverken bör hanteras. Vilken av dessa stämmer bäst överens med vad du själv tycker i frågan? Åsikt A: Om de lösningar man kan få fram med dagens teknik och kunskap uppfyller myndigheternas säkerhetskrav tycker jag att vi som lever nu bör lösa den långsiktiga förvaringen av det använda kärnbränslet. Åsikt B: Om vi väntar med att lösa den långsiktiga förvaringen av det använda kärnbränslet kan vi få tillgång till ny kunskap och teknik. Jag tycker därför att vi ska låta kommande generationer lösa den långsiktiga förvaringsfrågan.

Åsikt A (66%)
Åsikt B (12%)
Ingen av åsikterna (8%)
Vet ej (14%)

Läs mer om den aktuella undersökningen i det relaterade materialet.

mer information

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 2 december 2020