Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Löften för klimatet och miljön

SKB har tecknat hållbarhetslöften om minskad klimatpåverkan och åtgärder för att stärka den biologiska mångfalden. Hållbarhetslöften ingår i Länsstyrelsen i Uppsalas satsning Färdplan för ett hållbart län.

– Det här är framtidsfrågor som vi arbetat med länge. Men nu vill vi lyfta det ännu mer och öka aktiviteten ytterligare. Att delta i Länsstyrelsens satsning är en tydlig signal både internt och externt hur viktigt det är att vi alla bidrar till en hållbar utveckling, säger Erik Setzman, miljösamordnare på SKB.

Erik Setzman, miljösamordnare, SKB. Foto: SKB.

Det var förra hösten som Länsstyrelsen bjöd in aktörer i länet att teckna hållbarhetslöften. Då var tiden inte riktigt mogen för SKB, men nu har företaget avlagt löften om att bidra till minskad klimatpåverkan och ökad biologisk mångfald.

Sex åtgärder för klimatet

Av Länsstyrelsens 21 förslagna åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser har SKB valt att genomföra sex: att arbeta för en fossilfri arbetspendling och möteskultur, fossilfria arbets- och tjänstefordon, halvera klimatpåverkan från arbetsmaskiner, minska energi- och effektanvändning för fastigheter och verksamheter, minskad klimatpåverkan från bygg- och anläggningsprojekt och, slutligen, inspirera till smarta klimatval.

– Till varje åtgärd har vi sedan kopplat aktiviteter och mål, berättar Erik Setzman. Vi ska se över och följa upp vår resepolicy och installera laddstolpar på alla våra personalparkeringar. Vi kommer också att se till att våra tjänstebilar och arbetsfordon i ökande utsträckning är fossilfria, och att vi som beställare vid upphandlingar ställer krav på att entreprenörerna redovisar och minskar sin klimatpåverkan.

Värdefulla livsmiljöer ska bevaras

Även inom området ekosystem och biologisk mångfald har SKB valt sex åtgärder: att återskapa hållbara livsmiljöer i sjöar och vattendrag, bevara värdefulla livsmiljöer i marin miljö, bevara och återskapa våtmarker, verka för ett varierat skogsbruk med god miljöhänsyn, öka naturvårdande skötsel i frivilliga avsättningar och i formellt skyddade områden, öka andelen skyddad skog genom frivilliga avsättningar och formellt skydd.

– Det här är åtgärder som vi på SKB i Forsmark redan arbetar med. De flesta har tillkommit på eget initiativ och vi är stolta över det arbetet! Nu finns en möjlighet att sprida informationen i vidare kretsar vilket är positivt för oss. Jag har också en förhoppning om att kunna knyta kontakter med andra intressenter som jobbar med liknande åtgärder, kommenterar Sara Nordén, ekolog på SKB.

Fakta

Hållbarhetslöften

Hållbarhetslöften är en frivillig avsiktsförklaring mellan Länsstyrelsen och aktörer i länet med syfte att stärka genomförandet av fyra regionala åtgärdsprogram i satsningen ”Färdplan för ett hållbart län”: Klimat och energi (2019–2022); Ekosystem och biologisk mångfald (2020–2023); Vatten (2021–2024); Samhällsutveckling (2022–2025). Arbetet med löftena följs årligen upp av Länsstyrelsen.

Läs mer på lansstyrelsen.se/uppsala

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 13 november 2020