Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Lång process närmar sig slutet

På ett extra sammanträde i går kväll (13/10) röstade Östhammars kommunfullmäktige med övertygande majoritet ja till ett kärnbränsleförvar i Forsmark. Det är ett historiskt beslut. Nu ligger det slutliga avgörandet i slutförvarsfrågan på regeringens bord.

– Det är förstås väldigt glädjande att Östhammars kommun fattat det här historiska beslutet. Det är helt avgörande för att vi i Sverige ska kunna ta slutligt ansvar för det radioaktiva avfall som vår generation har producerat, säger Johan Dasht, SKB:s vd.

Slutförvaret för radioaktivt avfall blir ett av de största infrastrukturprojekt som genomförts i Sverige. Det blir också ett av landets största miljöskyddsprojekt. Sett till investeringar handlar det i runda tal om 19 miljarder som beräknas generera cirka 1 500 arbetstillfällen.

Myndigheterna granskar

Det var 2009 som SKB valde Forsmark som plats för ett slutförvar för använt kärnbränsle. Och två år senare, 2011, lämnades tillståndsansökningarna in till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och Mark- och miljödomstolen, MMD, för granskning. Underlagen granskades därefter av myndigheternas egna experter och av flera olika remissinstanser. Även en internationell expertgrupp yttrade sig på statens begäran sig om den långsiktiga säkerheten.

Alla underlag på plats

Efter flera remissrundor tillstyrkte SSM i januari 2017 SKB:s ansökan. Under hösten samma år hölls också en huvudförhandling i miljöbarksärendet. MMD var positiv på flera viktiga punkter, bland annat om de frågor som rör platsen Forsmark, berget, bufferten, miljökonsekvensbeskrivningen och anläggningarna i Oskarshamn, men efterlyste mer underlag om kopparkapslarna. Det materialet lämnade SKB in till regeringen i april 2019.

Med beskedet från Östhammars kommun och att Oskarshamns kommun sedan tidigare sagt ja till etableringen av inkapslingsanläggningen finns nu alla underlag på plats för att regeringen ska kunna avgöra frågan.

Efter ett regeringsbeslut går ärendet tillbaka till SSM och MMD som ställer villkor för anläggningarna. SKB siktar på att bygget ska kunna komma i gång i början mitten av 2020-talet och ta runt tio år att genomföra.

Flera kontrollstationer

Att tillstånd beviljats betyder inte att processen är avslutad. När det handlar om kärntekniska anläggningar finns ett stort antal kontrollstationer på vägen. Bland annat krävs ytterligare tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten för att inleda byggfasen, för provdrift, för rutinmässig drift och till sist för att avveckla och försluta anläggningarna.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 14 oktober 2020