Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Japaner filmar på SKB

The Nuclear Waste Management Organisation, Numo, SKB:s motsvarighet i Japan, gjorde ett besök i Sverige under några dagar i slutet av maj. De hade med sig ett filmteam och en tolk och gjorde filmade intervjuer både med flera av SKB:s sakkunniga och med kommunala företrädare och medborgare i Oskarshamns och Östhammars kommuner.

Under ett par intensiva dagar i Oskarhamn besökte Numo-gruppen och deras filmteam Kapsellaboratoriet och Äspölaboratoriet. Man talade med kommunpolitiker och kommuninvånare och deltog på ett informationsmöte om mellanlagret Clabs framtid som hölls på Oskarshamns Folkhögskola. Efter bussresa till Stockholm besökte gruppen SKB:s huvudkontor och därefter fortsatte resan med buss till Östhammars kommun för ett besök i Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, och samtal i kommunen.

Trots långa dagar med tidiga morgnar och sena kvällar, gick alla i filmteamet energiskt in för sin uppgift. De var väl förberedda med frågor och manövrerade vant med kameror, lampor och ljudteknik i de ofta trånga utrymmena i de olika anläggningarna.

Stora skillnader

Den japanska hanteringen av högaktivt radioaktivt avfall skiljer sig mycket från den svenska. Ändå vill Numo ha en utförlig information om SKB:s arbete på sin webbplats. Man vill visa att det finns långt framskridna planer på slutförvar i bland annat Sverige. Numo har länge stött på ett kompakt motstånd i sitt arbete på hemmaplan, men genomför nu ett öppet program för geologisk deponering och för att hitta en plats för sitt slutförvar på frivillig väg. Slutförvarsmetoden bygger på principerna att kapsla in bränslet, lägga det i ett tunnelsystem och omgärda det med skyddsbarriärer. Numo har inget eget underjordslaboratorium. Istället har man ett nära samarbete med SKB i Äspölaboratoriet. Filmen om SKB:s arbete kan förhoppningsvis bidra till en ökad förståelse för, att det är nödvändigt att komma vidare i arbetet med att hitta en slutförvaringsplats någonstans i Japan.

Nybyggt mellanlager

För att minska behovet av energiimport satsade Japan, som inte har några inhemska energislag, stort på kärnkraft från slutet av 1950-talet. Det blev totalt 55 reaktorer som försåg landet med ungefär en tredjedel av energibehovet. Efter tsunamin och kärnkraftverket Fukushimas haveri i mars 2011, stängdes visserligen alla kärnreaktorer i Japan, men en efter en startas de igen och faktum kvarstår; man har en mängd radioaktivt avfall, som man måste ta hand om under mycket lång tid.

När det gäller hanteringen av använt kärnbränsle, har Japan konsekvent satsat på upparbetning, framför allt för att kunna återanvända en del av bränslet i framtida bridreaktorer. Det mesta har upparbetats utomlands, men en stor upparbetningsanläggning, Rokkasho-mura i Aomori prefektur, har byggts. I samma prefektur finns också ett nybyggt mellanlager för använt kärnbränsle.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 31 maj 2013