Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

David Luterkort (i mitten) och Christer Svemar (th i ljusblå jacka) besöker det underjordiska laboratoriet i Horonobe i Japan. Foto: SKB.

Japan rådfrågar svenska experter

Japan tar hjälp av SKB International för att utforma de försök som ska utföras i det underjordiska laboratoriet i Horonobe på Hokkaido. Det är en relativt ny anläggning och japanerna planerar nu det första testet av de tekniska barriärerna.

I Japan finns ett antal organisationer som arbetar med frågan om hur avfallet från kärnkraftsreaktorerna ska tas om hand. Anläggningen i Horonobe drivs av JAEA, Japan Atomic Energy Agency.

Försöket kommer att installeras på 350 meters djup i sedimentärt berg. Japan har också ytterligare ett underjordiskt laboratorium i kristallint berg i Mizunami utanför Nagoya.

– Helt klart har de hämtat inspiration från SKB:s underjordiska laboratorium i Äspö utanför Oskarshamn. Japanerna planerar nu ett fullskaleförsök i Horonobe där de ska installera en kapsel i bentonitbuffert i ett deponeringshål, återfylla en tunnel och sätta dit en plugg. Målsättningen är att undersöka de tekniska barriärerna, säger David Luterkort på SKB:s teknikavdelning som tillsammans med Christer Svemar varit på plats nyligen.

Mindre antal instrument

Det är SKB:s dotterbolag SKB International som fått uppdraget att hjälpa japanerna. David Luterkort och Christer Svemar granskade planeringen inför försöket och kunde komma med en hel del tips och råd.

– Japanerna är duktiga och kan mycket på flera områden men har inte erfarenhet av tester i full skala och där kan vi bidra. Ett viktigt råd vi kunde ge inför det här försöket var att minska ner på antalet instrument. Alltför många instrument kan orsaka onödiga störningar i ett experiment. Det är en erfarenhet vi har dragit från vår verksamhet i Äspö.

I Japan handlar det om att hitta sätt att slutförvara använt kärnbränsle som upparbetats. Japan har ett större kärnkraftsprogram än Sverige och sammanlagt rör det sig om cirka 40 000 kapslar, eller behållare. Men eftersom det högaktiva avfallet upparbetats blir behållarna mindre än vad man tänker sig i Sverige.

Något beslut om plats för ett framtida slutförvar, metod eller utformning av barriärerna har ännu inte fattats. Men grundtanken är geologisk deponering i sedimentärt eller kristallint berg samt behållare i stål och en bentonitbuffert.

Kärnkraft kontroversiellt

Kärnkraft är ett omdebatterat ämne i Japan, inte minst efter det som hände i Fukushima.

– Men nu verkar det som om det politiska intresset för att lösa avfallsfrågan är stort och det arbetet har fått en nystart. Japanerna håller även på att starta en platsvalsprocess som liknar den som genomförts i Sverige.

Anläggningen i Horonobe tar även emot besökare för att informera om sin verksamhet med en förhoppning om att nå acceptans hos allmänheten.

– De hade ett väldigt påkostat besökscenter med bland annat en prototyputrustning för installation av buffertblock, berättar David Luterkort.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 5 maj 2014