Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

Internationell slutförvarsutbildning i Oskarshamn

Den här veckan håller SKB International och SKB en utbildning i metodik och vetenskap för säkerhetsanalys av geologiskt slutförvar för radioaktivt avfall.

Syftet med utbildningen är att föra över teoretiska kunskaper och praktiska erfarenheter som vi har gjort i Sverige till kursdeltagarna. Deltagarna kommer från organisationer som jobbar med frågorna i bland annat Kina, Japan, Tyskland och Kanada.

Toshiyuki Sasaki, en av deltagarna, i utställningen på Äspölaboratoriet. Foto: SKB.

En av dem som är med på utbildningen är Toshiyuki Sasaki. Han ingår i en delegation på totalt nio personer från Japan som är här. Toshiyuki arbetar på Kajima Corporation som ska jobba med tunneldrivning för det japanska slutförvarsprogrammet. Numo heter SKB:s motsvarighet i Japan och det är de som har valt Toshiyukis företag för att göra tunnlarna.

– I Japan upparbetar vi vårt avfall så vi får förglasat avfall att ta hand om, men vi har ett liknande koncept som Sverige med tunnlar och kapslar. Vi är åtta tusen anställda på Kajima och jobbar i vanliga fall med konstruktion av byggnader, broar och tunnlar, ja i princip alla typer av konstruktioner, säger Toshiyuki.

Intensivt program

Det är intensiv vecka som väntar deltagarna med mycket information och studiebesök på SKB:s anläggningar i Oskarshamn. Toshiyuki och hans reskamrater har gjort den långa resan från Japan enbart för den här utbildningen, så han har naturligtvis förväntningar på veckan.

– Jag är här för att lära mig mer om säkerhetsanalysen och nätverka för att få kontakter med ingenjörer över hela världen. Under den första dagen här på Äspölaboratoriet har vi fått lära oss om hur man designar barriärer och jag hoppas att jag kommer lära mig mer om kopparkapseln senare under veckan.

Innan Toshiyukis grupp återvänder till Japan hinner man med en dag för sightseeing men Toshiyuki har redan bildat sig en uppfattning om Sverige.

– Sverige är ett väldigt fint land!

Nyheter

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

Publicerad: 23 oktober 2018