Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Hallå där, Peter Wass!

SKB har nyligen lämnat in sin återkommande beräkning av kostnaderna för att ta hand om det radioaktiva avfallet från de svenska kärnkraftverken.

Peter Wass är avdelningschef för Finans och affärsstöd. Foto: SKB.

Kan du berätta lite mer om den nya prognosen?
– SKB lämnar vart tredje år in en kostnadsberäkning till myndigheterna. Den nya prognosen kallar vi Plan 2019 och enligt den uppgår den totala kostnaden för det svenska kärnavfallsprogrammet, från start till mål, till cirka 147 miljarder kronor beräknat på 60 års drift av reaktorerna. Jämfört med den tidigare kostnadsberäkningen ökar de framtida kostnaderna med 3,8 miljarder kronor till cirka 94 miljarder kronor, motsvarande 4,2 procent.

– Kärnkraftsföretagens gemensamma kostnader, det vill säga kostnaderna för SKB:s verksamhet, ökar med cirka 2 miljarder kronor medan kostnaderna för avveckling av kärnkraftsreaktorerna ökar med 1,8 miljarder kronor.

– Sedan den förra kostnadsberäkningen har planeringen och arbetet med att avveckla de stängda kärnkraftsreaktorerna kunnat konkretiseras ytterligare. Det har gjort att också beräkningarna har kunnat bli allt mer precisa i de här delarna. Kostnadsberäkningen påverkas även av ökade kostnader främst inom IT.

Varför görs de här prognoserna?
– Kostnadsberäkningarna som vi gör ligger till grund för vilka avgifter kärnkraftsbolagen ska betala in till Kärnavfallsfonden. Det är reglerat i lagen att det är kärnkraftsföretagen som ska stå för alla kostnader för att ta hand om och slutförvara kärnavfallet. De ska också bekosta rivningen av kärnkraftverken.

– Vi har nu lämnat in vår kostnadsberäkning till Riksgälden, som nyligen tagit över granskningsuppdraget för finansieringen av det svenska kärnavfallsprogrammet från Strålsäkerhetsmyndigheten. Riksgälden lämnar sitt förslag till regeringen som senare fattar beslut om avgifterna till fonden för perioden 2021-2023.

Hur mycket medel finns i fonden i dag?
– I dagsläget finns drygt 69 miljarder kronor i Kärnavfallsfonden. Cirka 53 miljarder kronor har redan investerats i forskning och utveckling, uppförande och drift av anläggningarna Centralt mellanlager för använt kärnbränsle (Clab), Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) och SKB:s transportsystem.

Hur säkras att det finns finansiering för framtiden?
– Återstående finansiering täcks dels genom fortsatta inbetalningar till fonden från kärnkraftsbolagen, dels genom den avkastning som fonden kommer att ge i framtiden. Ägarna ställer också säkerheter för medel som ännu inte inbetalats. Kärnkraftsbolagen och dess ägare kommer att stå för samtliga kostnader för omhändertagande av kärnavfallet från de svenska kärnkraftverken.

Läs mer om finansieringen av SKB:s verksamhet.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 9 oktober 2019