Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB:s program för forskning, utveckling och demonstration får grönt ljus

Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning och utveckling, Fud 2016, som remissbehandlats sedan hösten 2016.

Vart tredje år redovisar SKB sina planer för den fortsatta forskningen och teknikutvecklingen i en särskild rapport, som förkortas Fud efter forskning, utveckling och demonstration. Den senaste versionen lämnades in i september 2016 och ger en bild av helheten för slutförvaring och avveckling samt beskriver i mer detalj planerna fram till 2022. Fud-programmen är en viktig del av samhällets granskning av SKB:s arbete och ger i retur SKB en kontinuerlig återkoppling vart tredje år på det beskrivna arbetet.

I det senaste Fud-programmet lades kraft på att skapa ett mer välmotiverat och bättre strukturerat program, samt att det gavs mer utrymme åt avveckling av kärntekniska anläggningar.

– Det är glädjande att regeringen har godkänt vårt forskningsprogram eftersom det lägger grunden för SKB:s fortsatta utvecklingsarbete, säger SKB:s vd Eva Halldén.

I regeringens beslut ställs också villkor för den fortsatta forsknings- och utvecklingsverksamheten.

I det senaste beslutet skriver regeringen bland annat att kommande redovisning ska omfatta forskning och utveckling avseende avveckling, nedmontering och rivning samt hantering och slutförvaring av kärnkraftens restprodukter. I nästa redovisning ska också reaktorinnehavarna och Svensk Kärnbränslehantering AB beakta hur Fud-programmet bättre kan bidra till öppenhet och insyn i hur arbetet med forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall bedrivs. Dessutom ska kommande Fud-program innehålla en beskrivning av hur kompetensutvecklingen och kompetensförsörjningen ska säkras i ett tidsperspektiv på 50–100 år.

Nästa Fud-program kommer att lämnas in för granskning år 2019.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 3 april 2018