Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

Gott omdöme för SKB i SSM:s strålsäkerhetsvärdering

SKB bedriver verksamheten vid sina anläggningar på ett antingen acceptabelt eller tillfredställande sätt och har förbättrat strålsäkerheten inom flera områden.

Det skriver Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, i sin senaste samlade strålsäkerhetsvärdering för SKB.

– Det här är ett gott kvitto på allt det arbete vi gör. Strålsäkerhet är ju själva kärnan i vår verksamhet. Särskilt glädjande är det förstås att myndigheten sett och bedömt vårt utvecklingsarbete på ett positivt sätt, säger Jessica Palmqvist, chef för SKB:s avdelning för säkerhet, kvalitet och miljö.

SSM gör kontinuerliga strålsäkerhetsvärderingar för de olika kärntekniska verksamheterna i landet. Bedömningen som nu gjorts för SKB baserar sig på informationsinhämtning under perioden januari 2015 till mars 2018. Inom samtliga områden som granskats bedömer SSM att SKB ”bedriver verksamheten på ett antingen acceptabelt eller tillfredsställande sätt.”

Förbättrat resultat

SSM beskriver också hur SKB har förbättrat strålsäkerheten sedan föregående värdering. Det gäller särskilt inom områdena:

  • ledning, styrning och organisation
  • underhåll, material och kontrollfrågor
  • säkerhetsanalyser och säkerhetsredovisning

– Vi har arbetat väldigt aktivt med de här områdena de senaste åren och själva märkt av tydliga förbättringar. Då är det förstås glädjande att också SSM gör den bedömningen, säger Jessica Palmqvist.

SSM:s bedömning omfattar verksamheten vid SKB:s anläggningar Mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, i Oskarshamns kommun och Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Östhammars kommun. Strålsäkerheten har värderats inom 17 olika områden.

Nyheter

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

Publicerad: 10 juli 2018