Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Fortsatt brett stöd för slutförvar och inkapslingsanläggning

Stödet för det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle i Östhammars kommun är fortsatt stort bland kommuninvånarna. I en ny opinionsundersökning gjord av Novus svarar närmare åtta av tio att de är för att anläggningen byggs i Forsmark. I Oskarshamns kommun är åtta av tio för bygget av inkapslingsanläggningen Clink.

– Det är förstås roligt att vi återkommande får den här typen av positiv återkoppling genom opinionsundersökningarna. Att stödet för våra framtida projekt är så pass stort är naturligtvis också en viktig faktor i den fortsatta tillståndsprocessen, säger SKB:s vd Eva Halldén.

Varje år mäter Novus, på uppdrag av SKB, opinionen i de kommuner som omfattas av planerna för den framtida hanteringen av Sveriges använda kärnbränsle.

I årets undersökning svarar 79 procent av de tillfrågade i Östhammars kommun att de är ”helt för” eller ”för” att SKB planerar att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. I Oskarshamns kommun svarar 81 procent att de är ”helt för” eller ”för” SKB:s beslut att bygga inkapslingsanläggningen Clink i kommunen. Stödet för slutförvaret har legat mellan 75 och 79 procent sedan 2013, då mätningarna startade i den här utformningen. För inkapslingsanläggningen har motsvarande siffra legat mellan 78 och 81 procent.

Ökat förtroende för SKB

Förtroendet för SKB som företag är också fortsatt stort. I Östhammars kommun ökar det dessutom, och andelen som anger att de har ett ”mycket stort” eller ”ganska stort förtroende” för SKB är nu 82 procent. Det är en ökning med sex procentenheter sedan förra årets mätning och därmed statistiskt säkerställd. I Oskarshamns kommun anger 87 procent av de tillfrågade att de har ett ”mycket stort” eller ”ganska stort” förtroende för SKB.

– Förtroendefrågan är naturligtvis mycket viktig för oss och det är särskilt glädjande att se att det ökar i Östhammars kommun, från en redan hög nivå. Vi kommer att fortsätta arbeta för att vara ett företag som förtjänar de här fina förtroendesiffrorna, säger Eva Halldén.

En kraftig majoritet (90 procent i Oskarshamns kommun, 89 procent i Östhammars kommun) anser även att SKB:s framtida verksamhet kommer att påverka kommunen ”mycket positivt” eller ”positivt”.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus och pågick mellan den 13 mars och 14 april 2019. Den omfattar 800 genomförda telefonintervjuer med invånare i Oskarshamns respektive Östhammars kommun och har en statistisk felmarginal på +/- 2,8 till 3,5 procent, beroende av utfallet.

Nyheter

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

Publicerad: 22 maj 2019