Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB:s klimatforskare Jens-Ove Näslund höll uppskattad klimattemakväll i Östhammar och fick många frågor kring Grönland och Forsmark. Foto: Lasse Modin

Forsmark flyttades till Grönland för en kväll

Finns det stora likheter mellan Grönland och Forsmark?– Absolut! sade klimatforskaren Jens-Ove Näslund.Efter dryga två timmar nickade de runt 50 åhörarna instämmande vid onsdagens temakväll om klimat på SKB:s Östhammarskontor.

Det blev en svindlande resa över en miljon år. Allt för att visa att klimatforskningen på Grönland ger en viktig pusselbit till det digra underlaget för ansökan att bygga Kärnbränsleförvaret i Forsmark.

Gensvaret från deltagarna blev stort. Istider är fascinerande. Det var länge sedan frågorna var så många och så initierade vid en temakväll som nu.

Många engagerade frågor

– Verkligen roligt att det var en sådan engagerad skara, sade Jens-Ove när han försökte bena ut allt ifrån permafrostens kommande utbredning i Forsmark till hur borrhålen på Grönland kunde hållas isfria tillräckligt länge för att hinna skicka ner mätutrustning.

Gronlandstema200px

Marianne Kjellgren och Gert Linderoth, två kunniga och vetgiriga åhörare.

Under sex år har SKB, tillsammans med sina finska och kanadensiska motsvarigheter, forskat på Grönland för att bland annat se hur ett istäcke på flera kilometer påverkar berggrunden kring 500 meters djup. Det är samma nivå som det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark ska ligga på.

Mera kyla än hetta

– Istider kommer, var så säkra. Genom att studera historien kan vi överföra modeller till framtiden, men vi förmodar att klimatförändringar ger något kortare normaltillstånd och längre värmeperioder, sade Jens-Ove Näslund.

”Normaltillstånd” handlar inte om några futtiga plus- eller minusgrader hit eller dit nästa år, utom om att det faktiskt är betydligt vanligare med istid än varmt klimat sett över en cykel på 100 000 år. Så Kärnbränsleförvaret måste vara rustat för kalla förhållanden.

– Men hur vi än simulerar i våra modeller måste det vara extremt kallt under en extremt lång period för att exempelvis bentonitleran som omsluter kopparkapslarna ska skadas där nere. Enligt säkerhetsanalyserna är det långt ifrån rimligt, sade Jens-Ove Näslund.

De tre barriärerna

Den svenska metoden att innesluta använt kärnbränsle med tre barriärer, kopparkapsel, bentonitlera och urberg, ska skydda bränslet i minst 100 000 år från exempelvis grundvattenflöde, tre kilometer istäcke och jordbävningar.

– Det här är stora och svåra frågor, men efter den här kvällen har jag blivit ännu mera intresserad, sade en av åhörarna när han vandrade hem med Grönlands inlandsis på näthinnan och Östhammars vårgrus under fötterna.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 7 april 2016