Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Christopher Eckerberg, SKB:s vd, tillsammans med riksdagsledamot Agneta Gille (S), energiminister Ibrahim Baylan (S), och Vattenfalls koncernchef Magnus Hall. Foto: Lasse Modin.

Energiministern i Forsmark

Fredagen den 30 januari besökte energiminister Ibrahim Baylan (S) Forsmark. På agendan stod bland annat ett besök vid en av Forsmarks kärnkraftsreaktorer, samt besök under jord i SKB:s befintliga slutförvar för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

Förutom energiministern och hans stab, medverkade bland andra Vattenfalls koncernchef Magnus Hall, kommunalråden Jacob Spangenberg (C) och Margareta Widén-Berggren (S) samt de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Agneta Gille och Sanne Eriksson. Värd för besöket i SFR var SKB:s vd Christopher Eckerberg.

Ibrahim Baylan blev under besöket bland annat informerad om SKB:s planer för det framtida slutförvaret för använt kärnbränsle, Kärnbränsleförvaret. På frågan om vilken bild han själv har av SKB:s metod var svaret att det var intressant och inspirerande:

– Det är viktigt att vi gör vad vi kan med bästa tillgängliga kunskap här och nu, och att det vi gör baseras på fakta och inte känslor. Sedan vet vi ju inte vad som händer med teknikutvecklingen i framtiden, vilka lösningar man kommer på då.

Medierna medverkade vid en del av besöket i berget. Vid pressträffen fick såväl Ibrahim Baylan som Magnus Hall och Christopher Eckerberg svara på frågor, där många av frågorna kom att handla om den utlovade energikommissionen och kärnkraftens framtid.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 2 februari 2015