Dykare inventerar bottenmiljöer i Forsmark

Forsmark är genom SKB en av de mest dokumenterade platserna i världen. Nu kan även havsbottnen i närheten av Stora Asphällan och Söderviken läggas till de undersökta områdena.

Där gjorde häromveckan Sveriges Vattenekologer på uppdrag av SKB undersökningar och karteringar. SKB överväger att använda havsvatten för sina byggprocesser och då vill man få en bild av hur bottenmiljöerna ser ut i dag.

Micke Borgiel och hans två kolleger från Sveriges Vattenekologer kastar loss för att börja dykningarna utanför Stora Asphällan. Foto: SKB.

– Vi vill veta ifall det finns några speciellt annorlunda växtsamhällen eller skyddade arter i de här områdena. I så fall ska vi dokumentera dem så att vi sen kan anpassa anläggningarna efter det. Målet är ju att vi inte ska göra nån skada i de känsliga miljöerna, förklarar Sara Nordén, platsekolog.

Utanför Stora Asphällan och SKB:s Vegakontor kunde dykare gå ner och inventera visuellt. Men i Söderviken, som ligger i närheten av inloppet till kraftverkets kylvattenkanal, var det för strömt att dyka. Där använde man i stället en undervattenskamera som sänktes ner från båten och bottnen filmades.

SKB slåttar i rikkärrområden

Norra Upplandskusten är ju känd för sina många rikkärr, näringsfattiga men artrika områden. Rikkärr finns även på SKB:s mark i Forsmark. Där växer bland annat den oansenliga men mycket ovanliga orkidén gulyxne. För att trivas behöver den kalkhaltig jord, fuktighet och att marken hålls öppen. Därför slåttrar SKB några av de växtmiljöerna regelbundet. Så även i år.

– Vi tar bort vass så att våtmarken inte ska växa igen. När rikkärren blir lite äldre kommer vassen in och tränger ut de andra växterna. Vi motverkar naturen lite här och ser till att förstärka populationen som finns här, säger Sara Nordén, platsekolog.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 24 september 2020