Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Digitalt Innovation Camp

Den 14 oktober anordnades Innovation Camp, ett samverkansprojekt mellan skola och näringsliv, för elever på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. På grund av pandemin blev det ett digitalt evenemang i år och upplägget var lite annorlunda. 

Kajsa Engholm. Foto: SKB.

– På grund av pandemin sågs vi inte fysiskt som tidigare år utan eleverna satt i sina grupper i klassrummen. Redovisningen skedde inte heller som tidigare, då eleverna träffar en jurygrupp, utan de fick i stället skicka in en videopresentation. Som vanligt hade förmiddagen tre faser – idéfasen, faktafasen och skrivfasen. Under skrivfasen togs en affärsplan fram och den skulle vara klar att lämnas in direkt efter lunchen. Sista fasen under dagen var att spela in en videopresentation, berättar Kajsa Engholm som var SKB:s representant.

En av tre faser var skrivfasen.

Övning i kreativitet

Tanken med Innovation Camp är att eleverna ska få möjlighet att träna på sina entreprenöriella förmågor genom att gå från idé till handling, arbeta tillsammans och vara kreativa. Samtidigt så får de en inblick i hur medarrangörerna SKB och OKG arbetar med hållbarhet, samhällsansvar och utveckling i lokalsamhället.

Carina Boman är rektor på Oscarsgymnasiet.

– Innovation Camp skapar värde ur många perspektiv. Samverkan med näringslivet är viktigt och det är mycket positivt att eleverna får möjlighet att vara kreativa och arbeta aktivt med sina idéer. Närvaron var hög och vi fick ta del av väldigt många bra idéer och nya perspektiv, säger Carina Boman, rektor på Oscarsgymnasiet.

En mer hållbar stad

Årets uppdrag var att ta fram ett förslag som gör Oskarshamn till en ännu mer hållbar och därmed attraktivare stad.

– Vi har fått många bra idéer som handlar om hållbarhet och hur vi i Oskarshamn tillsammans kan jobba för en hållbar plats att leva och verka på, säger Kajsa Engholm.

Väntan på svaret vilka som vann är längre är vanligt i år också, i stället för att allt blir klart på en dag så utsågs vinnarna den 21 oktober och tillkännagivandet av vinnarna görs två dagar senare. Förutom äran att vinna så finns möjligheten att något av förslagen förverkligas, vilket har skett några gånger tidigare år.

Innovation Camp arrangeras av Ung Företagsamhet i Kalmar tillsammans med SKB och OKG för cirka 200 gymnasielever.

Nyheter

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

Publicerad: 21 oktober 2020