Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Delegation från Taiwan på besök

Under tre dagar i maj besökte en delegation från Taiwan SKB för att lära sig mer om varför Sverige varit så framgångsrikt i arbetet med att hitta en lösning för omhändertagandet av använt kärnbränsle.

Upprinnelsen till besöket var en konferens i Taiwan i höstas på temat slutförvar för använt kärnbränsle. Taiwans president Ma Ying-jeou blev så intresserad av hur Sverige och Finland lyckats komma så långt med frågan om slutförvaring att han beslutade att sända en delegation till de båda länderna. Tanken var att delegationen bland annat skulle studera hur det är möjligt att utveckla den teknik som behövs och hur man kan jobba med dialogen med allmänheten.

En grupp män framför mellanlagret i Oskarshamn. Foto: SKB.

En intresserad delegation från Taiwan besökte bland annat mellanlagret Clab. Foto: SKB.

Medierna dokumenterade

Delegationen bestod av folk från kärnkraftsindustrin, representanter från ekonomidepartementet och från medierna. Medierna var representerade av United Daily News som är en av Taiwans största tidningar, och av Public Television Service Foundation, som kan liknas vid Sveriges Television. Mediebolagens jobb i delegationen var att dokumentera hela besöket för att senare kunna visa SKB:s arbete för innevånarna i Taiwan.

Efter att först ha besökt Finland under två dagar åkte delegationen sedan till Sverige. De två första dagarna besökte man SKB:s anläggningar i Oskarshamn för att dag tre bege sig till Stockholm och SKB:s huvudkontor. Hela Sverigebesöket avslutades med ett besök hos Strålsäkerhetsmyndigheten.

Många frågor

Att gruppen var intresserad att lära sig av SKB visade sig inte minst på de många frågor som ställdes under besöken på anläggningarna. Allt dokumenterades av de medföljande fotograferna och intervjuer genomfördes även med representanter från SKB.

Eftersom delegationen inte bara var intresserad av det tekniska var även ett möte inplanerat där Rolf Persson från Oskarshamns kommun berättade hur kommunen hade arbetat med slutförvarsfrågan. Med på det mötet var även Olle Zellman från SKB som kunde ge SKB:s syn på dialogen med kommunen. Frågan är viktig för Taiwan då man ännu inte har kunnat välja någon plats för ett slutförvar för det använda kärnbränslet från de sex reaktorer som är i drift i dag.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 2 juni 2014