Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Bilden är ett fotomontage över Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark. Den grå delen till höger är befintlig anläggning i berget under havet, den blå visar den planerade utbyggnaden.

Datum för huvudförhandlingen för utbyggt SFR fastställt

SKB har ansökt om tillstånd enligt miljöbalken till fortsatt och utökad verksamhet vid Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Inför domstolens yttrande till regeringen i tillåtlighetsfrågan håller domstolen huvudförhandling med början den 23 september 2019 i Nacka tingsrätt.

Som del i huvudförhandlingen planerar domstolen att hålla syn på SFR den 30 september, kl 11.00.

Eftersom SFR är en kärnteknisk anläggning gäller särskilda föreskrifter för närvaro vid syn. Läs mer i domstolens kungörelse.

Skapar utrymme för rivningsavfall

SKB har ansökt om att bygga ut SFR i Forsmark, för att skapa utrymme för slutlagring av låg- och medelaktivt rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken.

I slutet av 2014 lämnade SKB in ansökningar enligt kärntekniklagen och miljöbalken till Strålsäkerhetsmyndigheten respektive Mark- och miljödomstolen. Det handlar om runt 6000 sidor bestående av bland annat en miljökonsekvensbeskrivning, teknisk beskrivning och analys av strålsäkerheten under drift och efter förslutning. I januari 2019 yttrade sig Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, över SKB:s ansökan om utökad verksamhet vid SFR. I sitt yttrande tillstyrker SSM att SKB ges tillstånd enligt miljöbalken.

Efter avslutad huvudförhandling lämnar Mark- och miljödomstolen sitt yttrande till regeringen i tillåtlighetsfrågan. SSM ska också lämna ett yttrande till regeringen enligt kärntekniklagen. Innan regeringen fattar beslut i ärendet måste även Östhammars kommun tillfrågas. Bygget, som beräknas pågå i cirka sex år, kan påbörjas så snart alla tillstånd vunnit laga kraft.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 27 juni 2019