Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Artskyddsdispensen får vila

I juni i år beviljades SKB dispens av länsstyrelsen för att bland annat flytta den sällsynta gölgrodan i Forsmark till nya gölar. Nu väljer SKB att låta dispensen vila till dess regeringen fattat beslut om tillåtlighet för ett kärnbränsleförvar i Forsmark.

– Dispensen har överklagats och därför får vi vänta med bland annat grodflytten. Men egentligen påverkas SKB:s naturvårdsarbete i Forsmark endast marginellt av det, kommenterar Mikael Gontier, miljöexpert på SKB, som ändå är nöjd med länsstyrelsens beslut, som han menar är väl genomtänkt och detaljerat.

– Det är Länsstyrelsen i Uppsala som ansvarar för det nationella åtgärdsprogrammet för gölgroda i Sverige. De har stor kompetens på området och det känns tryggt för oss att ha deras dispensbeslut i ryggen när vi nu fortsätter att jobba proaktivt med naturvårdande insatser i Forsmark, säger han.

Överklagande

Länsstyrelsens beslut om att bevilja SKB artskyddsdispens har överklagats av flera miljöorganisationer. Bland annat yrkades att domstolen skulle avvakta med prövningen av den överklagade dispensen för att invänta prövningen av SKB:s ansökan om tillstånd till ett kärnbränsleförvar i Forsmark.

I sitt svar till Mark- och miljödomstolen säger SKB att man inte har något att invända mot att överklagan av dispensbeslutet prövas först när regeringen gett tillåtlighet.

SKB kommer nu att invänta Mark- och miljödomstolens beslut i frågan. Under tiden kommer ansökan om tillstånd för KBS-3-systemet att kompletteras med ytterligare underlag för hur naturvärdena i Forsmark ska skyddas.

– Tanken är att belysa artskyddsfrågorna ytterligare inom ramen för tillståndsprövningen, säger Mikael Gontier.

Formulering som upprört

I det formella dispensbeslutet från Länsstyrelsen i Uppsala sägs att SKB beviljas tillstånd att ”döda och skada” gölgrodan. Formuleringen har väckt reaktioner på en del håll.

– Det är tyvärr så det är formulerat i lagtexten. Men naturligtvis har det aldrig varit vår avsikt att döda, skada och förstöra, förklarar Mikael Gontier.
I stället kommer SKB att göra allt för att rädda gölgrodorna i Forsmark och se till att de kan fortsätta att fortplanta sig i de nya gölar som grävts för ändamålet.

Fakta

Under vintern 2012 grävde SKB fyra nya gölar till den sällsynta och skyddade gölgrodan i Forsmark. De nya gölarna är en kompensation för de tre som måste fyllas igen när Kärnbränsleförvaret byggs i framtiden. För att grodorna ska hinna etablera sig och finna sig till rätta i sin nya miljö, ville SKB redan nu börja fånga in och flytta grodorna. För detta krävs dispens enligt artskyddsförordningen. Överklagandena av dispensen innebär att grodflytten får vänta. Vid en inventering av de nya gölarna har det till vår glädje visat sig att exemplar av både gölgroda och större vattensalamander redan börjat flytta in på eget bevåg. Under tiden arbetar SKB även med andra naturvårdande åtgärder för att gynna områdets skyddade arter.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 3 december 2013