Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Olle Olsson, direktör på SKB, är den som hållit ihop arbetet med kompletteringen när det gäller Clink-anläggningen. Foto: Curt-Robert Lindqvist

Ansökan om mellanlagring och inkapsling kompletteras

SKB har lämnat in en större komplettering av ansökan om Clink-anläggningen till Strålsäkerhetsmyndigheten. Det handlar om mellanlagret Clab som i framtiden även ska få en inkapslingsdel. Den nya anläggningen anpassas nu till nya krav, bland annat som en följd av händelserna i Fukushima.

I mellanlagret Clab i Oskarshamn förvaras använt kärnbränsle från de svenska kärnkraftverken i stora vattenbassänger. Innan kärnbränslet därefter tas till ett framtida kärnbränsleförvar i Forsmark ska det placeras i kopparkapslar. Detta är tänkt att ske i en ny separat del av anläggningen, en så kallad inkapslingsdel. När förändringen är klar kommer hela anläggningen (för både mellanlagring och inkapsling) att få det nya namnet Clink.

SKB lämnade redan 2006 in en ansökan om tillstånd för förändringen och bygget av inkapslingsdelen. Ansökan kompletterades 2009 och 2011.
Men mycket har hänt sedan dess.

– I grund och botten handlar det här om att vi har fått en förändrad kravbild. Det finns bland annat lärdomar att dra från det som hände i Fukushima som vi måste ta hänsyn till. Vi ville också ta ett helhetsgrepp och få till en enhetlig redovisning av hela anläggningen, säger Olle Olsson, direktör på SKB.

Tjockare väggar

SKB föreslår bland annat att konstruktionen förändras jämfört med tidigare för att ge ett bättre skydd mot olika slags påverkan utifrån. Väggarna blir tjockare och fönster tas bort. Dessutom ska anläggningen förses med ett reservkylsystem som kan träda in om till exempel pumparna som förser bassängerna med vatten slutar att fungera.

– Sedan har vi också gjort ett stort antal underliggande analyser som stöder den här förändrade konstruktionen. Det är ett omfattande arbete som har lagts ner under två års tid och totalt handlar det om nästan 100 nya dokument som nu skickats in till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Mer bränsle ryms

I det omarbetade materialet har SKB räknat med att anläggningen i framtiden kan rymma 11 000 ton använt kärnbränsle i stället för som tidigare 8 000 ton. SKB kommer inom en snar framtid att göra ett tilläggsyrkande om utökad lagringskapacitet till den pågående tillståndsprövningen av KBS-3 (hela systemet för omhändertagande av använt kärnbränsle). Detta beräknas kunna ske utan att för den sakens skull bygga ut själva mellanlagret.

Fotnot: Clink-kompletteringen kommer nu att sekretessprövas av Strålsäkerhetsmyndigheten. Först därefter blir det klart vilka delar av materialet som kan offentliggöras.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 19 januari 2015