Angående coronaviruset
För att skydda verksamheten och värna medarbetares och besökares hälsa ställer SKB tillfälligt in samtliga planerade externa gruppbesök på våra anläggningar i Oskarshamn och Forsmark/Östhammar. Besöksstoppet gäller tills vidare med kontinuerliga bedömningar över hur situationen utvecklas över tid.
____________________________________________________________
Välkommen att besöka oss!
Besökare är välkomna på några av våra anläggningar. Där ordnar vi guidade turer och berättar om vår verksamhet. Kontakta oss gärna för mer information.
Följande anläggningar har du möjlighet att besöka:
Forsmark
SFR – Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall
I SFR slutförvaras låg- och medelaktivt driftavfall från de svenska kärnkraftverken. Anläggningen, som ligger i närheten av Forsmarks kärnkraftverk, tar också hand om en del radioaktivt avfall från övrig industri, sjukvård och forskning.
Läs mer om SFR
Oskarshamn

Äspölaboratoriet. Foto: Curt-Robert Lindqvist.
Äspölaboratoriet
Äspölaboratoriet norr om Oskarshamn är en forskningsanläggning inför byggandet av det framtida Kärnbränsleförvaret. Här forskar vi och utför experiment i full skala på cirka 450 meters djup i det svenska urberget. Det ger oss den kunskap som krävs för att vi ska kunna bygga ett säkert slutförvar i framtiden.
Läs mer om Äspölaboratoriet
Upptäck underjorden
Utvalda lördagar under året, och ett par veckor under sommaren, erbjuder vi guidade turer i Äspölaboratoriet. Vi visar och berättar om hur vårt arbete skapar förutsättningar för en säker framtid. Läs mer om turerna och boka plats direkt på nätet

Mottagningshallen på Clab. Foto: Curt-Robert Lindqvist.
Clab – Mellanlagret för använt kärnbränsle
Mellanlagret Clab ligger vid Oskarshamns kärnkraftverk. Här lagras allt använt kärnbränsle från de svenska kärnkraftverken. Så småningom ska det kapslas in och överföras till det framtida Kärnbränsleförvaret.
Läs mer om Clab.
Kapsellaboratoriet
Innan det använda kärnbränslet placeras i Kärnbränsleförvaret ska det kapslas in i kopparkapslar med insatser av segjärn. På Kapsellaboratoriet i Oskarshamn utvecklar vi tekniken för att svetsa fast lock och botten på kopparkapslarna. Kapslarna kontrolleras med hjälp av ultraljud.
Läs mer om Kapsellaboratoriet