Gulyxne – en raritet att bevara
I kärr rika på blommor växer gulyxne. En liten, gulgrön orkidé. Oansenlig vid första anblicken men en av de mest sällsynta i vårt land. Gulyxne är en av de ovanliga växter i Forsmark som vi måste vara särskilt rädda om.

Per Collinder, inventerare, hittar ett exemplar av gulyxne. Klicka på bilden för att se den större. Foto: Elina Meuller
Vassen vajar högt över våra huvuden. För varje steg sjunker stövlarna allt djupare och djupare ner i våtmarken. Men så plötsligt blir det lite glesare mellan vasstråna och brunmossan rikligare. Solen skiner fram och myggorna attackerar hungrigt våra pannor.
Precis här har Per Collinder från Ekologigruppen (konsult åt SKB) markerat ett mindre bestånd av gulyxne med hjälp av sin gps. Bara runt en decimeter höga ser de inte mycket ut för världen. Men den som böjer sig ner och tittar riktigt noga ska upptäcka att blomman i gult och grönt är vackert sirlig. En liten raritet med speciella krav på sin omgivning.
– Gulyxne behöver kalk i marken, fuktighet och att det hålls öppet. Förr i tiden betades och slogs de här markerna med lie, berättar Per Collinder.
Kalk från istiden
Forsmarks rikkärr har flera ovanliga invånare. En av anledningarna är just den stora mängd kalk som finns här. Kalk som en gång i tiden skavts loss från Gävlebuktens botten och följt med inlandsisen hit.
I hela landet finns ungefär 20 000 plantor med gulyxne på drygt 100 platser, huvudförekomsten i Gästrikland och norra Upplandskusten. I Forsmark hittade inventerarna 179 plantor sommaren 2012. Sommaren 2013 hittades 232 stycken och 2014 591. Senast vi räknade (2017) hittades 889 exemplar. Nästan alla förekomster var koncentrerade till två av våtmarkerna.
Den sällsynta orkidén är skyddad enligt artskyddsförordningen. Den är fridlyst och ovanlig i hela Europa. För SKB gäller det att se till att den inte far illa när Kärnbränsleförvaret ska byggas i dessa trakter. Framför allt är det den grundvattensänkning som kan uppstå vid byggnationen som riskerar att påverka orkidéerna.
Följs upp på nytt
– Vid inventeringarna kontrollerar vi framför allt hur det ser ut runt omkring där den växer. Hur mycket vass det finns, hur mycket brunmossa och hur mycket förna (dött material). Vi vill ha en så god bild som möjligt av växtbetingelserna och veta var de finns för att vara säkra på att vi gör rätt när vi ska bevara de här blommorna, förklarar Per Collinder.
Inventering av gulyxne har skett tidigare när SKB tog fram underlaget till miljökonsekvensbeskrivningen inför ansökan om att få bygga Kärnbränsleförvaret. Men sommaren 2012 var första gången man räknade alla plantor på ett systematiskt sätt.
Den basinventering som gjordes då följs nu upp årligen. SKB kommer också att vidta skötselåtgärder för att minska de negativa konsekvenserna av en eventuell grundvattensänkning. Det handlar om att röja vedvegetation och utföra vasslåtter i våtmarkerna. Man har också gjort lyckade försök att infiltrera markerna med vatten på konstgjord väg.