Nya hem åt gölgrodor
En sällsynt liten groda har blivit något av en symbol för det naturvårdande arbetet i Forsmark. När det visade sig att tre gölar måste fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret, beslutade SKB att skapa nya hem åt de gölgrodor som lever här.

SKB:s miljöexpert Mikael Gontier. Foto: Lasse Modin
Lagstiftningen är hård när det gäller våra fridlysta arter ute i naturen. De får inte dödas eller skadas. Vi måste också vara aktsamma med deras livsmiljöer. Det är anledningen till att SKB gjort stora ansträngningar för att hitta lösningar för gölgrodorna i Forsmark.
Vinterna 2011-2012 grävdes fyra nya gölar i närheten av de gamla i Forsmark. Detta skedde efter noggrann planering för att bland annat hitta de ultimata platserna. För att gölgrodorna ska trivas krävs nämligen särskilda förutsättningar. De nya gölarna måste ligga soligt och fint, och inte för långt bort från de gölarna som man kommer att vara tvungen att fylla igen.
Utformning viktig
Hur själva gölen är utformad är också viktigt. Varje ny grodgöl har en yta på 200–400 kvadratmeter och ett djup på mellan några decimeter till en halv meter. Det ska också finnas någon djupare håla i gölarna.
– Mikroklimatet är helt avgörande. Det ska vara bra vatten och ganska grunt så att det värms upp fort om våren. Men samtidigt får gölen inte torka ut, förklarar SKB:s miljöexpert Mikael Gontier.
Redan första sommaren flyttade exemplar av både gölgrodor och större vattensalamander in självmant i några av de nya gölarna. Sommaren 2014 hittades även smågrodor som fötts i en av dessa gölar, vilket indikerar att det är en bra gölgrodelokal.
I juni 2013 beviljades så SKB dispens från artskyddsförordningen för att flytta de grodor som dröjer sig kvar i de gamla gölarna. Men länsstyrelsens beslut överklagades av flera parter. SKB bestämde sig då för att låta dispensen vila till dess regeringen fattat beslut om tillåtligheten för ett Kärnbränsleförvar i Forsmark.
– Dispensen har överklagats och därför får vi vänta med bland annat grodflytten. Men egentligen påverkas SKB:s naturvårdsarbete i Forsmark endast marginellt av det, kommenterar Mikael Gontier.
Arbetet för att säkra beståndet av gölgrodor fortsätter på flera fronter. Vintern 2014 anlades ytterligare två nya gölar åt grodorna. Dessutom har man skapat ett så kallat grodhotell, en plats där grodorna kan övervintra, på platsen.
Följer utvecklingen

Platsekolog Sara Nordén. Foto SKB
SKB följer noga samtliga gölars utveckling när det gäller vattenkvalitet, vegetation och förekomst av gölgroda och jämför med ett antal referensgölar i området. Allt för att kunna bedöma om åtgärderna varit lyckade. Till exempel kunde man sommaren 2016 konstatera att grodorna är i gång att reproducera sig i åtminstone två av de nya gölarna.
– I den ena har vi två år i rad hittat yngel och i den andra tre år i rad. Det visar att gölarna fungerar som vi tänkt och att de nu uppfyller kraven som länsstyrelsen har ställt, säger Sara Nordén, SKB:s platsekolog i Forsmark.