Nationellt geosfärslaboratorium
En öppen anläggning där universitet, tekniska högskolor och näringsliv möts för att dra nytta av de unika forskningsmöjligheter som Äspölaboratoriet erbjuder. Så ser planerna för Äspölaboratoriets framtid ut.
Under nästan 30 års tid har SKB bedrivit forskning kring slutförvaring av använt kärnbränsle vid Äspölaboratoriet. Anläggningen har med tiden utvecklats till en unik forskningsmiljö. I framtiden kommer SKB:s behov av anläggningen att minska och man vill därför se att fler forskare kan dra nytta av laboratoriet.
Initiativ har därför tagits för att bilda ett nationellt geosfärslaboratorium, NGL, med Äspölaboratoriet som knutpunkt. Målet är att NGL ska bli en forskningsinfrastruktur som ger forskare i Sverige och andra länder tillgång till underjordslaboratoriet och den databas som SKB byggt upp med mätdata från forskningen och platsundersökningen i Oskarshamn.
Stöd från forskarvärlden
Behovet av ett nationellt geosfärslaboratorium finns inom flera olika discipliner, bland annat hydrologi, miljövetenskap, geokemi, geoteknik, mikrobiologi, ingenjörsteknisk forskning och materialvetenskap. Ett viktigt syfte med NGL är att ge forskare möjlighet att komma ut i fält och göra observationer och experiment, såväl på markytan som nere i berget.
Forskare från flera svenska universitet och högskolor stöttar initiativet. Under åren 2013 och 2014 utgick ett planeringsbidrag från Vetenskapsrådet för att hitta formerna för att driva den framtida forskningsinfrastrukturen. Nu pågår arbete med att hitta finansiering för att konkret bygga upp verksamheten. Arbetet leds av KTH, Oskarshamns kommun (genom forskningsplattformen Nova Forskning och Utveckling) och SKB.