Carin röjer och driver på

Hon började. Sen slutade hon. Men hon kom snabbt tillbaka och hon trivs som fisken i vattnet i sin roll som projekteringsledare i Oskarshamn.

Sedan 2017 arbetar Carin Nygren i projekt Clink, det vill säga gruppen som arbetar med den planerade inkapslingsanläggningen för använt kärnbränsle som SKB har ansökt om att få bygga i Oskarshamn. Just nu är hon en del i anläggningskonstruktionen. Hennes arbete handlar om allt från traditionella byggfrågor till både strålskydd och miljö.

– Jag får lära mig en massa nytt hela tiden. Numera är jag den som driver på andra. Jag arbetade mer handfast med byggfrågor när jag var på Clab.

Clab är det svenska mellanlagret för använt kärnbränsle, en anläggning som funnits i Oskarshamn sedan 1980-talet. Det var på Clab som Carin inledde sin bana inom SKB. Då, 2014, var hon nyutexaminerad byggingenjör med en färsk civilingenjörsutbildning inom väg och vatten i bagaget.

Hon fick direkt börja arbeta med diverse byggfrågor på konstruktionssidan; det handlade om åldershantering av anläggning, att undersöka en förvaringsbassäng, bygga en datahall och en ny verkstad. Det var många underhållsprojekt som pågick just då.

Chans till utveckling

På den tiden bodde oskarshamnsfödda Carin i Kalmar. Efter nästan två år tröttnade hon på att pendla de tjugo milen om dagen till och från Oskarshamn och valde att söka jobb på närmare håll. Efter ett tag valde hon dock att flytta ”hem” igen och då föll det sig så lämpligt att det fanns ett ledigt jobb i projekt Clink som Carin sökte och fick.

Carin berättar att hon trivs och tycker att SKB är en bra arbetsgivare.

– Jag trivs, för det är god stämning i projektet och på arbetsplatsen. Jag får utvecklas i min yrkesroll. Jag upplever att om man vill ta ansvar så får man det, men man får samtidigt stöttning hela vägen. Därför känns det aldrig ensamt eller svårt.

Största utmaningen i arbetet som projekteringsledare är att få andra att nå dit de ska inom satta tidsramar och med den kvalitet som vi önskar. Carin tycker att det är både utmanande och roligt att kunna hjälpa till genom att försöka röja undan hinder på vägen, hinder som till exempel resursproblem, utredningsbehov och allmän planering.

– Det finns väldiga möjligheter för byggare på SKB! Det är häftiga saker man kan göra. Jag tror att många tänker att det mest är driftmänniskor på SKB – man tänker inte på allt som faktiskt ska byggas eller som måste underhållas.

På frågan varför man ska jobba på SKB svarar Carin blixtsnabbt:

– För det finns en utvecklingspotential. Och för att vårt uppdrag är spännande och våra anläggningar är häftiga! Det låter klyschigt, men jag trivs som fisken i vattnet och tror att många fler skulle göra det.

Senast granskad: 26 februari 2020