Detta händer på Mötesplats Sigrid
Sigrid är SKB:s transportfartyg och används för att transportera använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall från Sveriges kärnkraftverk till SKB:s anläggningar i Oskarshamn och Forsmark. Under Almedalsveckan byggs fartyget om med utställning, seminarielokal och kafé och finns i Visby hamn.
På akterdäck tas all världens ämnen upp för diskussion. Lyssna på seminarier om bland annat Säkerhet och Försvar, Rymdens data – hot eller välsignelse för vår planet och hur livsstilsstöd kan ge bättre hjärnhälsa bland kontorsarbetare. Delta i debatten.
Ombord finns en omfattande utställning och seminarielokal, på akterdäck finns också ett kafé. Scenen är en av de mest uppskattade bland Almedalens seminariebesökare.
Öppettider
Söndag 30 juni–torsdag 4 juli, 10.00–17.00.
Guidade visningar hela veckan.
Möten, föreläsningar och debatter
Evenemang hela veckan på Almedalens mest engagerade akterdäck.
Söndag 30 juni
10.00–17.00
Se utställningen om Kärnbränsleförvaret!
Under mycket, mycket lång tid ska det planerade Kärnbränsleförvaret skydda människor och miljö från det använda kärnbränslet. Lär dig mer om ett av Sveriges viktigaste miljöskyddsprojekt. Gå på egen hand eller följ med en av våra experter på en guidad visning.
Arrangör: Svensk Kärnbränslehantering
Måndag 1 juli
10.00–11.30
Försvarsberedningen – i takt med tiden?
Hur stor är risken för cyberattacker, påverkansoperationer, sabotage och militära angrepp? Kan en motståndare spärra tillflödet av livsmedel och andra förnödenheter? Vilka åtgärder behöver vi göra för att minska riskerna?
Arrangörer: Försvarsutbildarna, Allmänna Försvarsföreningen och Kungliga Krigsvetenskapsakademien
13.00–14.15
Hur står det till med myndigheternas anseende 2019?
Årets ranking från Sifo presenteras
Vi förklarar vad som driver anseende och vad som sänker det. Konkret, användbart och avgörande för framtiden. Årets ranking över svenska myndigheters anseende berättar också hur bilden i redaktionella och sociala medier spelar roll.
Arrangör: Kantar Sifo
Tisdag 2 juli
09.00–10.00
Hur kan Sverige höja kvaliteten i forskning?
Trots att Sverige är att av de OECD-länder som investerar mest i forskning och utveckling, ligger vi inte i topp när det gäller kvaliteten. Varför får vi inte den utveckling vi önskar trots goda förutsättningar? Hur kan vi tillsammans göra svensk forskning bättre? Forskningsbarometern 2019 presenteras.
Arrangör: Vetenskapsrådet
10.15–11.00
Hur kan vi dra nytta av att två av världens mest kraftfulla forskningsanläggningar finns i Sverige
MAX IV och ESS är viktiga byggstenar för att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer. Hur kan Sverige dra nytta av den fortsatta utvecklingen av anläggningarna? Var vi står i dag och hur vi kan verka för en fortsatt positiv utveckling.
Arrangörer: ESS, MAX IV, Big Science Sweden
13.00–13.45
Hur skapa en hållbar framtid med god hälsa åt alla?
Allt sämre kondition ökar risken för sjukdomar och en förtida död. Knappt hälften av Sveriges befolkning har en hälsofarligt låg kondition och stillasittandet ökar. Är det möjligt att få och nå en hållbar lösning med god hälsa som involverar alla?
Arrangör: Gymnastik- och idrottshögskolan
14.15–15.00
Livsstilsstöd för bättre hjärnhälsa bland kontorsarbetare?
Hur är kondition, stillasittande och mer högintensiv fysisk aktivitet kopplade till arbetsminne, impulskontroll, psykisk hälsa och sjukskrivning? Kan forskning vara ett effektivt stöd för fysisk aktivitet och samtidigt attraktivt för de individer som har bäst nytta av stödet?
Arrangör: Gymnastik- och idrottshögskolan
16.00–19.00
Det behövs en modern infrastruktur för Sveriges utveckling
Mingel efter seminariet
Infrastruktursatsningar är bra för tillväxt i regioner utanför storstäder och har betydelse för Sveriges utveckling. Satsningarna omfattar infrastruktur i vid mening: järnväg, sjöfart, flyg, offentlig service och digitalisering samt energiförsörjning och stomnätets betydelse.
- Behovet av konkurrenskraftiga transporter.
- Infrastrukturens betydelse för Gotland.
- Har Sverige en modern infrastruktur?
- Har vi ett inrikesflyg i framtiden?
- Infrastrukturer och industriell konkurrenskraft.
- Avslutande debatt.
Arrangörer: Svenska industrikommuner, Sparbanksstiftelserna Alfa, Nya Dalarna, Kronan och Norrland
Onsdag 3 juli
Säkerhet och försvar: Arena för öppen debatt
Genom arenan samlas seminarier på temat krisberedskap, försvar och säkerhet i Almedalen.
08.30–09.15
Investering eller utgift? Om synen på militär personal
Hur får vi erfarna militärer att stanna kvar? Och hur lockar vi nya att söka sig till försvaret? Hur ska Försvarsmaktens framtida personalförsörjning säkerställas?
Arrangör: Officersförbundet
09.30–10.15
Framtidens frivillighet ger ökad totalförsvarseffekt
Diskussion om frivilliga försvarsorganisationers roll i totalförsvaret med utgångspunkt i personalförsörjningsutredningar och försvarsberedningens rapporter.
Arrangör: Frivilliga Försvarsorganisationernas Samarbetskommitté, FOS
10.30–12.00
Säkerhetspolitik för en osäker framtid: Försvarsberedningens rapport
Försvarsberedningens rapport presenteras och diskuteras. Fokus läggs på den säkerhetspolitiska analysen och Sveriges närområde.
Arrangörer: Folk och Försvar och Utrikespolitiska förbundet
12.15–13.00
Europas säkerhet och säkerhetspolitik: Dags för krishantering?
Seminariet belyser konsekvenser för svensk och europeisk säkerhet med utgångspunkt av utvecklingen i bland annat Mellersta Östern, USA och inom EU.
Arrangör: Kungliga Krigsvetenskapsakademien
13.15–14.00
Svenska utlandsveteraner – en resurs för samhället!
Ny forskning ger kunskap om utlandsveteraners hälsa och förmåga. Vilka slutsatser kan dras av studien? Diskussion ur ett politiskt, praktiskt och akademiskt perspektiv.
Arrangör: Sveriges Veteranförbund
14.15–15.00
Vill folket försvara sig i gråzon?
I säkerhetspolitiken har linjerna mellan fred och konflikt alltmer suddats ut. Med totalförsvarsplaneringen har gråzonsproblematiken blivit aktuell i svenskt försvar.
Arrangörer: Folk och Försvar och Totalförsvarets forskningsinstitut
15.15–16.45
Svenska lärosäten – en godisbutik för industrispionage?
Svensk forskning ska tävla på högsta internationella nivå och locka forskare från andra länder. Samtidigt varnas för industrispionage på lärosäten. Hur ser riskerna ut?
Arrangör: Försvarshögskolan
Torsdag 4 juli
10.00–11.30
Rymdens data – hot eller välsignelse för vår planet?
Rymden erbjuder möjligheter som mänskligheten aldrig tidigare varit i närheten av. En av nycklarna till framtiden finns i hur vi använder den. Välkommen till ett seminarium som lyfter blicken och söker svar på några av vår tids största utmaningar!
Arrangör: Swedish Space Corporation, SSC
10.00–17.00
Se utställningen om Kärnbränsleförvaret
Ett beslut om att bygga det planerade Kärnbränsleförvaret i Forsmark är nära. Varför måste vi ha ett slutförvar för använt kärnbränsle? Lär dig mer om Kärnbränsleförvaret och om hur beslutsprocessen för ett av Sveriges viktigaste miljöskyddsprojekt går till.
Arrangör: Svensk Kärnbränslehantering