Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

”Väntat och välkommet beslut av åklagaren”

Misstankarna om mutbrott kring mervärdesavtalet avskrivs helt. I sitt beslut skriver åklagaren att varken mutbrott eller annat brott kan misstänkas.

– Åklagarens beslut är både väntat och välkommet. Nu kan arbetet med att skapa mervärden i de kommuner där vi har verksamhet fortsätta och utvecklas, säger SKB:s vd Christopher Eckerberg i en kommentar.

– Vi kommer att ha en fortsatt dialog med kommunerna kring hur arbetet med mervärdesinsatserna styrs och hur vi informerar om arbetet. Detta för att motverka att det uppstår fler frågetecken eller missförstånd framöver, avslutar Christopher Eckerberg.

Bakgrund

Det var med anledning av P4 Upplands rapportering om mervärdesavtalet som såväl en privatperson som Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen valde att polisanmäla Östhammars kommun och SKB. En åklagare vid Riksenheten mot korruption tog sig an ärendet, och har nu valt att avskriva samtliga misstankar.

Fakta

Mervärdesavtalet

Mervärdesavtalet träffades 2009 mellan SKB, SKB:s ägare samt Oskarshamns och Östhammars kommuner. Avtalet kom till på kommunernas initiativ och innebär att SKB och SKB:s ägare åtar sig att skapa mervärden i kommunerna och där den kommun som SKB inte valde för slutförvaret – Oskarshamn – får 75 procent av värdena och Östhammar får 25 procent.

Ambitionen med mervärdesprogrammet är att bidra till att skapa goda förutsättningar att bo, driva verksamhet och etablera sig i Östhammars och Oskarshamns kommuner. Det är till allas nytta. För SKB:s del handlar det om att i framtiden kunna locka kompetent personal till de anläggningar som man planerar att bygga. Det är också viktigt att det finns ett brett lokalt näringsliv, då behov av underleverantörer kommer att finnas under lång tid framöver.

Kärnkraftföretagen i Sverige gick på 70-talet samman och bildade Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB. Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö. Uppdraget är så omfattande att vi ser det som ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt.

Läs om SKB Näringslivsutveckling AB – en del av mervärdesavtalet – på www.skbnu.se

Nyheter

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

Publicerad: 22 juni 2015