Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Lars G Larsson som belönats med The Global Energy Prize har arbetat med kärnkraftssäkerhet i större delen av sitt yrkesliv. Foto: Per Rönnberg.

Viktigt samarbete prisas

Lars G Larsson, styrelseledamot i SKB International, har som förste svensk fått The Global Energy Prize. Han får utmärkelsen för sitt arbete med kärnkraftssäkerhet i bland annat Ryssland. Priset delas med en rysk forskare.

Enligt motiveringen har Lars G Larsson fått priset ”för enastående bidrag till förbättringar av kärnkraftssäkerhet och avveckling av kärnkraftsanläggningar”. En stor del av arbetet har skett tillsammans med den ryske forskaren Ashot Arakelovich Sarkisov som han delar prissumman med.

Lars G Larsson är teknologie licentiat i reaktorfysik från Chalmers och har en lång erfarenhet inom området. Bland annat har han varit ansvarig för kärnsäkerhetsarbetet inom European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

– Det här är en bank som bildades och placerades i London efter att muren föll. Det handlade om att hjälpa till med infrastrukturprojekt bakom järnridån men även att arbeta med kärnkraftssäkerhet.

Startade fond

På 90-talet var Lars G Larsson med om att starta en fond vid EBRD för att bygga inneslutningen till Tjernobylreaktorn. Han har också arbetat med ett projekt för att ”städa upp” i Murmansk och ta hand om kärnavfall i området. Där samarbetade han nära med dåvarande vd:n för SKB International, Bo Gustafsson.

– Jag hade oerhört stor nytta av den kompetens som Sverige har byggt upp på området. Världen är väldigt intresserad av det arbete som görs här när det gäller kärnavfallsfrågor. Där har vi och Finland en unik kompetens.
Det handlade i hög grad om att koppla ihop rysk kompetens med svensk sådan. Lars G Larsson menar att samarbetet gick så bra för att det skedde ingenjörer emellan och på vetenskaplig basis. Det var viktigt att visa motparten respekt.

– De ryska ingenjörerna är duktiga och nyfikna. Jag och mina medarbetare sa aldrig ”så här ska ni göra”. Vi sa ”så här har vi gjort” eller ”så här skulle ni kunna göra”. Vi förde en ingenjörsmässig dialog och hade ingen politisk agenda.

Fortsatt engagemang

2005 gick Lars G Larsson i pension men han har behållit sitt engagemang för de här frågorna och sitter bland annat i styrelsen för SKB International. Vad som återstår att göra i dag i Ryssland vill han inte uttala sig om, han har inte följt arbetet tillräckligt i detalj. Men han tycker sig se att intresset från politikernas sida svalnat på senare år.

– Det är väldigt synd eftersom det finns mycket som skulle behöva göras. Världsläget är inte så trevligt just nu och vi skulle behöva mycket mer samarbete av den här typen.

Global Energy Prize delas ut vid en ceremoni i S:t Petersburg i maj. Prissumman som de två pristagarna delar på är 33 miljoner ryska rubel, motsvarande omkring 1,1 miljoner US dollar. Några planer på vad han ska göra för pengarna har Lars G Larsson inte.

– Nej det här kom som en väldigt glad överraskning så jag har inte hunnit tänka på det.

Fakta

Global Energy Prize är ett internationellt vetenskapspris som belönar vetenskapliga och tekniska bedrifter inom energiområdet årligen. Bland tidigare pristagare märks bland annat Zhores Alferov, Nobelpristagare i fysik.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 9 april 2014