Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Så här lagras bränslekassetterna i Clab i dag. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Utökad lagringskapacitet utreds

SKB utreder möjligheterna att öka lagringskapaciteten i mellanlagret Clab. Genom att bland annat lasta om bränslet till kompaktkassetter kan sammanlagt 11 000 ton få plats i befintligt mellanlager.

SKB planerar att det använda kärnbränslet i framtiden ska tas från mellanlagret, inkapslas och placeras i ett framtida slutförvar. För tillfället pågår tillståndsprövningen för Kärnbränsleförvaret i Forsmark och den inkapslingsanläggning som är tänkt att byggas ihop med mellanlagret i Oskarshamn.

Men tillståndsprövningen beräknas ta ytterligare ett antal år i anspråk, och i ljuset av detta har det blivit allt viktigare att fundera över hur mellanlagringskapaciteten ska säkras tills inkapslingsanläggningen och Kärnbränsleförvaret kan tas i drift.

Lasta om bränsle

Nuvarande tillstånd för Clab ger möjlighet att lagra 8 000 ton använt kärnbränsle i anläggningen. Enligt dagens prognoser uppnås detta cirka 2023. Några år längre bort i tiden kommer mellanlagret att vara fullt om ingenting görs. Men det finns möjlighet att utnyttja det befintliga lagringsutrymmet mer effektivt genom att lasta om det bränsle som i dag lagras i normalkassetter till kompaktkasetter.

– Det finns dessutom en mängd härdkomponenter på Clab som skulle kunna mellanlagras på annan plats. Det är kombinationen av dessa åtgärder som gör det möjligt att få plats med upp till 11 000 ton bränsle på Clab, berättar Anders Ström som håller i utredningen på SKB.

Tilläggsyrkande

Hur lagringskapaciteten kan utökas beskrevs även i det senaste forsknings- och utvecklingsprogrammet. Då var tanken att ansöka om tillstånd för detta 2018. Nu utreds i stället möjligheterna att lämna in ett tilläggsyrkande i början av nästa år till den pågående prövningen hos Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det här innebär också att vi behöver genomföra samråd med allmänhet och myndigheter. Samrådet kommer att ske i Oskarshamn den 2 december och samrådsunderlaget finns att hämta på SKB:s webbplats, berättar Helene Åhsberg projektledare för tillståndsprövningen.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 13 november 2014