Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Juhani Vira (mitten) flankerad av Daniel Eklund (t.v) och Johan Andersson (t.h) Foto: Oscar Engström.

Temakväll med fokus på Finland

Finland har gått om Sverige i arbetet att skapa ett slutförvar för använt kärnbränsle. Men det är inte helt utan svensk hjälp. Det framkom under SKB:s temakväll om Finland som arrangerades i Östhammar i förra veckan.

Nu i höst väntar finska Posiva på klartecken från regeringen att börja bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Olkiluoto i Euraåminne kommun. Om allt går som planerat betyder det att landet kommer att bli först i världen med ett kärnbränsleförvar.

Det berättade Juhani Vira, tidigare forskningschef på Posiva, när han tillsammans med Johan Andersson, enhetschef på SKB, och Daniel Eklund, teknikkoordinator i SKB:s projekt Kärnbränsleförvar, gästade SKB:s temakväll i förra veckan.

– Vårt försprång beror delvis på att vi har andra lagar och en lite annorlunda tillståndsprocess än ni har här i Sverige. Men vi hade inte kommit så långt som vi gjort, om vi inte också under lång tid samarbetat med SKB, sade han och syftade bland annat på att Posiva valt att använda SKB:s metod KBS-3 i utformningen av det finska förvaret.

Samarbete ger bättre genomlysning

Men samarbetet mellan de två systerföretagen sträcker sig längre än så och har intensifierats de senaste åren. Det handlar om allt från hur man ska svetsa fast locket på kopparkapseln och vilken inneslutning kapseln ska ha till maskinutveckling och forskning kring buffert.

– Båda länderna är i en situation där vi har lämnat in en ansökan till myndigheterna. Då är det både kvalitetsmässigt och ekonomiskt fördelaktigt att vi samarbetar, sade Johan Andersson, SKB:s ansvariga för kontakterna med Posiva, och menade att man på det sättet också får en bättre genomlysning av de frågor som finns kvar att besvara.

– Både SKB och Posiva har tuffa tidsplaner och det är lätt att man blir hemmablind. På det här sättet vidgar vi perspektiven på de frågor som ännu är obesvarade, sade han.

Nu arbetar bolagen med att skapa gemensamma tekniska krav för anläggningen och de maskiner som ska tas fram. Eftersom Finland ligger steget före innebär det, enligt Johan Andersson, att SKB för samarbetets skull driver på teknikutvecklingen snabbare än vad som egentligen från svenskt håll skulle behövas.

Driftklart före 2025

Det finländska kärnbränsleförvaret dimensioneras för att ta emot cirka 6 000 ton använt kärnbränsle. Man räknar med att förvaret ska vara klart att tas i bruk före 2025.

En stor skillnad jämfört med Sverige och SKB är att Posiva valde att placera sin forskningsanläggning på samma plats där man också planerade att bygga slutförvaret. Redan 2004 började man att borra de första tunnlarna för att kunna göra olika typer av försök. Och i dag har man redan nått förvarsdjupet på cirka 450 meter. Nästa steg är att börja bygga det faktiska förvaret.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 20 oktober 2015