Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Så här kommer det finländska slutförvaret att se ut under jord. Illustration: Posiva Oy.

Svensk metod får godkänt i Finland

Finland blir först i världen med att börja bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle och detta med den metod som SKB utvecklat under många år. Efter en positiv rekommendation tidigare i år från finska strålsäkerhetsmyndigheten STUK har den finska regeringen nu också sagt ja till Posivas, SKB:s motsvarighet i Finland, ansökan om att få bygga ett slutförvar.

vd_200px

SKB:s vd Christopher Eckerberg. Foto: Lasse Modin.

– Det är ett viktigt erkännande att SKB:s metod för slutförvaring av använt kärnbränsle nu är godkänd i ett annat land. Vi gläds med Posiva som i dag fått detta positiva beslut, kommenterar Christopher Eckerberg, vd på SKB, det finska beslutet.

Beslutet som fattats är historiskt eftersom Finland blir först i världen med att börja bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle.

Mångårigt samarbete

SKB:s forsknings- och utvecklingssamarbete med Posiva inleddes i slutet av 1970-talet och fördjupades under början av 2000-talet.

– Vi ser fram emot att det långa och konstruktiva samarbetet mellan SKB och Posiva kan fördjupas ytterligare, till exempel inom teknikutvecklingen, säger Christopher Eckerberg.

Det finska slutförvaret ONKALO byggs vid Olkiluoto på den finska västkusten. Där finns också två av Finlands fyra kärnkraftreaktorer.

Japan, Sydkorea, Storbritannien och senast Taiwan är andra länder som är intresserade av att ta del av SKB:s kunnande om slutförvar och samarbete sker i frågan.

– Vår metod har blivit framgångsrik och vi exporterar vårt kunnande till andra länder, säger Christopher Eckerberg.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 12 november 2015